This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Denne måneden holdes Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF), og i den anledning ble det vist en film med navn The End of Meat av Marc Pierschel. Filmen handler om hvordan verden ville sett ut om vi sluttet å spise kjøtt og animalske produkter. I etterkant av filmvisningen ble det holdt en debatt om veganisme, der temaer som helse, dyrevelferd og klimaendringer ble tatt opp.

Bergen vs Berlin

I filmen blir det nevnt at Berlin er en av Europas fremste byer innen veganisme, og at flere velger å kutte ut kjøtt og animalske produkter fra hverdagen. Martin Skadal fra Norsk Vegansamfunn forteller oss litt om hvordan Bergen kan bli en like bra vegan-by som Berlin.

– Jo flere folk som blir veganere eller som spiser mer plantebasert mat, jo større blir etterspørselen. Ved økt etterspørsel vil dermed interessen for de veganske produktene som de nå har i Berlin også øke, forklarer han.

Import

Klimagassutslippene import medfører er store, og tall fra Helsedirektoratet viser at 60% av maten vi handler i butikkene i Norge er importert fra utlandet.

– Varehandel er en stor utfordring globalt, og at vi transporterer varer over lange avstander vil være uheldig om vi skal basere matproduksjonen på arealer i utlandet. Vi har grasarealer i Norge som vi kan bruke til produksjon av melk og kjøtt, og det er mange grunner til at vi bør fortsette med dette, sier TINEs klimarådgiver Kim Viggo Weiby.

– Det er mindre ressurskrevende å produsere plantekost enn kjøtt, og jeg er veldig sikker på at om vi skifter til et plantebasert kosthold, så ville vi fortsatt importert mindre enn om vi ikke gjorde. Og hvis vi må importere mer, så må vi se det i et større perspektiv. Økt import av plantebaserte varer vil være bedre for planeten enn om vi velger å fortsette produksjonen av kjøtt, legger Martin Skadal til.

Kommentarer