På en regnfull førjulsdag i Bergen møter vi Gunnar Staalesen for en prat på Torgallmenningen. Snakken går for det meste i koselige juletradisjoner og bergensk julestemning, og vi blir fortalt hva som skjedde i førjulstiden i Bergen da han var barn.
– I min barndom på 50-tallet var det mer levende utstillinger i butikkvinduene. Det var jo veldig spennende for små barn å oppleve. Også hadde vi nissene nede på Sundt-hjørnet, og der var det også dukketeater, mimrer Staalesen.
Under praten blir vi også informert om sjokkerende statistikk som absolutt kan sette en demper på julestemningen.
– Du vet at gjennomsnittstemperaturen på julaften er den samme som på sankthansaften. Dette er statistikk, forteller Staalesen.
Kruttkaffe i juletreskog
Vi besøkte også Åsebø Juletreskog for å finne det perfekte juletreet. Også dette skjedde i regnet. Håkon Bjung driver juletreskogen på Askøy sammen med sin kone, Britt Wenche. De mener denne juletrejakten er essensiell for å skape julestemning for de som dukker opp.
– Vi setter opp gapahuk, hvor folk kommer og tar pause i jakten på sitt juletre. Det er ikke jul før de har fått den der sterke kruttkaffen i pausen, ler Bjung.
Det er blitt en tradisjon å dra ut med familien for å hogge ned sitt eget juletre. Det er ikke så lett å dra å ut i skogen og finne forskjellige typer gran lenger, nå er muligheten til dette drevet av forskjellige foretak. Flere steder i Bergen og omegn kan man nå dra for å hogge ned eget juletre fra midten av desember.
– Vi får både tredje- og fjerdegenerasjons besøkende hit. Det er flere som fører tradisjonen med å hogge ned sitt eget juletre videre, forteller Bjung smilende.
Hva er egentlig bergenske juletradisjoner?
Pepperkakebaking, juletrepynting og den årlige lysfesten på festplassen. I Norge har vi mange tradisjoner for å få befolkningen i julestemning. Noen velger å dra ut å skogen for å hogge sitt eget juletre. Men hvilke juletradisjoner er spesielle for Bergen by?
– Nå har vi jo hatt denne pepperkakebyen i 25 år, og det er jo veldig spesielt for Bergen, forklarer Staalesen.
– Det er selvfølgelig blitt verdens største pepperkakeby og det er jo noe vi bergensere liker å være stolt av, at vi har noe som enten er størst eller først i verden. Det er veldig bergensk, påpeker Staalesen.
At Bergen har tradisjoner som er unik for byen, er det ingen tvil om. Allikevel er det kanskje selve julaften og feiringen av denne som er viktigst. På spørsmål om hva julen ikke hadde vært den samme uten, svarer Staalesen følgende:
– Nært samvær med familien. Vi har jo barn og barnebarn, og når vi får feire julaften sammen med barnebarna er det ekstra stas.