This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=2575&feed=rss2

Norsk olje og gass har de seneste ukene hatt en omreisende debatt om norsk energifremtid. Sist onsdag var de på besøk i Bergen, nærmere bestemt Egget på SIB-senteret, med to hovedtemaer: Hvordan ser oljenæringen ut om 50 år? Oljen betaler for velferden, hva er alternativet?

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ønsket velkommen til seansen, og ble etterfulgt av ordstyrer Asbjørn Slettemark og de fem første debattantene: Trond Giske, nestleder i AP; Tord Dale, daglig leder for Maritimt Forum; Ulf Rosenberg, leder for kommunikasjon i VNG Norge; Ove Trellevik, medlem av Næringskomiteen i Høyre; og Kari Elisabeth Kaski, partisekretær i SV.

Det startet rolig, med en generell lufting av problemstillingen hos alle aktørene, der Kaski muligens var den som ledet an. Likevel var det en bred enighet om at oljenæringen kom til å forsvinne i fremtiden og bli erstattet av flere andre næringer. Hvor lang tid dette bør ta var de derimot ikke like enige om.

– Teknologiutviklinga går så fort at det er nesten umulig å spå ti år fram i tid, langt mindre femti, sier Trond Giske etter debatten. Vi kommer til å ha en mye renere energisammensetning, og vi kan forhåpentligvis da fange og lagre karbon på en billig og effektiv måte, legger han til.

 

Todelt debatt

Halvveis ut i programmet blir de fem erstattet av tidligere sentralstyremedlem i Unge Høyre og nåværende bystyrerepresentant i Oslo, Mathilde Tybring-Gjedde; sentralstyremedlem i AUF, Håkon Knudsen og Ingrid Skjoldvær, leder for Natur og Ungdom. De fortsetter egentlig debatten der den slapp, men beveger seg videre mot oljeboring i Lofoten.

Her blir Høyres standpunkt om ytterligere ønske om konsekvensutredning av Lofoten-området tatt opp til høring, og både Knudsen og Skjoldvær kommer med gode argumenter mot en slik utredning. De mener at det har vært brukt mer enn nok penger og tid på utredninger og rapporter at alle nå har nok belegg for å innta et tydelig politisk standpunkt.

Det ser dermed ut til at oljeeventyret sakte, men sikkert, beveger seg mot en uunngåelig slutt, men hva vil dette bety for unge og nyutdannede ingeniørstudenter innen f.eks. petroleum?

– Jeg tror de har en veldig spennende fremtid. Både i olje og gass-næringen, men også som gründere og entreprenører til å ta i bruk den kunnskapen de har til å utvikle nye energiløsninger, sier Tybring-Gjedde.

– Så kunnskapen deres er overførbar?

– Absolutt.

 

Kommentarer