“Vinter” er en vandreforestilling i samarbeid av Den Nationale Scene (DNS) og Scandic Neptun. I forestillingen skildrer forfatter Jon Fosse, sammen med skuespillerne Stine Robin Berg Hansen og Kristoffer Sagmo Aalberg, en kjærlighetshistorie, hvor publikum og skuespillerne oppnår unik kontakt.
Stine Robin Berg Hansen og Kristoffer Sagmo Aalberg er begge skuespillere vi kjenner igjen fra Den Nationale Scene. Vi møter dem på et hotellrom på Scandic Neptun, hvor de er i gang med forberedelsene til kveldens forestilling.
– Vinter handler om et tilfeldig og ufarlig møte mellom to forskjellige mennesker, som får store konsekvenser for livene deres, forteller Sagmo Aalberg. Vi ser at kjærligheten kan inntreffe når som helst, hvor som helst og mellom hvem som helst.
– Jeg tror Jon Fosse vil formidle kjærlighetens umulighet. Både at tilfeldigheter gjør at folk møtes og får en relasjon til hverandre, i tillegg til det uoppnåelige i et forhold, sier Berg Hansen.
Siden “Vinter” fremføres som vandreforestilling, følger publikum skuespillerne fra en park, inn på et hotellrom, ned i en bar og opp igjen på hotellrommet. Det er kun 30 stykker som får se forestillingen hver kveld, og den spilles fra 14. september til 1. oktober. Forestillingen skal også gjentas senere i år.
– At det er en vandreforestilling gjør det spennende, annerledes og noe eksklusivt. Vi ville gjerne spille det slik som Jon Fosse har skrevet det, i tillegg til at teateret ikke hadde en scene til oss. Vi sa vi kunne spille det på Scandic Neptun, forteller Sagmo Aalberg.
– Det blir veldig filmatisk. Publikum er bare to meter fra oss, så vi får en helt annen påvirkning fra dem, og de en helt annen påvirkning fra oss. Det er veldig sterkt og overveldende, hver eneste kveld, sier Berg Hansen.
– Siden vi starter ute med masse lyd fra biler og natur før vi går videre inn på hotellet, oppstår det store kontraster. Hotellrom er intime og private, men samtidig veldig upersonlig. I stykket møter du to personer som ikke kjenner hverandre, som befinner seg i dette private og lukkede rommet. Dette er veldig utfordrende som skuespiller, sier Sagmo Aalberg.
Begge skuespillerne er enig i at det har vært både fint og annerledes å jobbe på denne måten.
– Jon Fosse er ikke så uhåndgripelig som mange vil ha det til, men så utrolig menneskelig. Vi har jobbet mye for oss selv, men også hatt med en regissør etterhvert. Det har vært veldig forskjellig fra det A4-oppsettet vi er vant til på teateret, forteller Sagmo Aalberg.
Kjenner dere dere igjen i Jon Fosses skildringer?
– Veldig. Det spillet som karakterene holder på med, når den ene avviser er den andre på, og motsatt, er veldig gjenkjennbart, forteller Berg Hansen.
– Han skriver med en form som er fin å forske i. Det er nesten musikk og poesi. Vi må bryte oss gjennom dette for å finne substansen, for det er i underteksten stykket ligger, avslutter Sagmo Aalberg.