En terapihund ved navn Toby, og hans hundefører Karen Valeur Flaten, kom på besøk til Studentsenteret fredag. Målet er å dempe eksamenstress hos studenter. Dette var et opplegg som står i regi av Studentparlamentet ved UiB.
– Dette går ut på at studenter får tilbringe litt tid sammen med en hund, og gjøre det som passer deg, om det er å leke eller å kose med hunden. Bare et totalt avbrekk fra eksamenstiden, forteller Tord Lauvland Bjørnevik, nestleder ved Studentparlamentet.
– Dette er første gang vi gjennomfører dette, men dette har blitt gjort før i utlandet ved andre universiteter og ved gamlehjem, siden folk får en avstressning ved å tilbringe tid sammen med dyr, sier han.
Danner hormoner som motvirker stress
Flaten, som er hundefører ved Bergen Hundeterapi, forteller litt om effekten av å ta et avbrekk fra eksamenslesningen for å tilbringe litt tid med en hund.
– Når man koser med en hund, så utløses et hormon som heter oksytocin, og det kalles også for tilknytningshormon, kjærlighetshormon og velværehormon. Oksytocinen er med på «spise opp» de negative hormonene som stress, aggresjon og depresjon.
Flaten gir oss også en grunn til hvorfor hunden kalles for menneskets beste venn.
– Det har blitt bevist ved studier at folk føler seg mer aslappet og mer beroliget når de kommer i nærkontakt med en hund, siden de er empatiske vesener, og kan forstå hvordan du føler deg, og kan da være med å muntre deg opp.
Mange gode tilbakemeldinger
– Vi har fått veldig mange gode tilbakemeldinger, og det merkes også på hvor stor pågang det har vært. Det har vært veldig mange som har meldt seg på for å ta seg nytte av dette tilbudet. Hunden bryr seg ikke om hvordan du ligger an til eksamen, om du har trent eller om du har et godt kosthold, den ser deg bare for den du er.
Toby har dermed gitt en veldig positiv effekt på studenter som kanskje gruer seg til eksamen, så vi spurte Flaten om en hund er rett og slett det beste til å motvirke eksamenstress.
– Ja, absoulutt. Og med ingen sideeffekter attpåtil. Denne hunden har blitt trent opp og utdannet til å være en terapihund, og de kan brukes i alle sammenhenger, det er bare menneskene som setter grensen.