En overrasket, men glad Raftoprisvinner fra Honduras ønsker å dele prisen med flere.
– Det er mange som fortjener denne internasjonale prisen, blant annet hele mitt team i Radio Progreso, og flere organisasjoner i Honduras. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få en slik internasjonal pris, forteller vinneren, Ismael Moreno Coto, bedre kjent som Padre Melo.
Han er en anerkjent mann blant flere folkegrupper i sitt hjemland, og jobber for et rettferdig samfunn. Han jobber som prest og radioaktivist, og er en stor forkjemper for menneskerettigheter i Honduras.
– Jeg kan ikke akseptere nøden og urettferdigheten. Drap og dødsfall blant unge barn som vokser opp under uverdige forhold. Unge mennesker som ikke har noen jobb, at det skal være folks skjebne er feil, sier en rolig Melo.
Han legger til at han tror på forbrødringen, og på den mellom menneskelige solidariteten.
Det han gjør i sitt arbeid, er å formidle håp og rettferdighet. Han skriver, bruker stemmen, og presentere ulike analyser for å komme til bunns i det som ligger til grunn for disse problemene de opplever i Honduras.
– For å jobbe for disse verdiene, er det viktig å bruke den stemmen man har, sier radioaktivisten og predikanten, Melo.
Trodde ikke tro nok på seg selv
Jeg hadde aldri trodd for femten år siden før jeg begynte med dette, at jeg skulle ende opp bak en mikrofon. Jeg har tidligere hatt vanskeligheter med å snakke, innrømmer Melo.
Han legger til at han ikke hadde en stemme med god nok flyt i, og folk sa at han stammet og ikke snakket ordentlig. Men han så likevel behovet til menneskene rundt seg i lokalbefolkningen, og han ville være med å sette en finger på det. Det var en av grunnene til at han valgte å jobbe med dette.
– Jeg ønsket å skape solidaritet og bringe håp til mennesker. Jeg så et behov, en mulighet og et håp jeg visste fantes, sier forkjemperen Melo.
Setter livet på spill
Han vet det er et farlig oppdrag, men han sier at dette er et kall han har fått fra Livets Gud, som han tror på. Flere av Melos arbeidskollegaer har måttet bøte med livet, og han sier at han må nyte hver dag, for det kan bli hans siste.
– Vi blir sett på av styresmaktene som dårlige medborgere, fordi vi jobber for de fattige i samfunnet, slik at de kan organisere seg og få det bedre, sier Melo.
I følge han blir det sagt at i Radio Progreso jobber de for opprøre og at de bare skaper problemer i gatene.
Han har fått flere trusler og advarsler fra styresmaktene, og de har prøvd å frata han jobben sin ved å vrenge troen hans. Også kirkeledere har opptrådt på denne måten.
Ulik praksis av samme tro
Presten, Melo forteller at flere av styresmaktene er kristne, men de praktiserer troen sin på ulike måter. Flere er medlemmer av ulike kirkesamfunn, som blant annet katolske kirker og protestantiske.
– De mener at alt handler om det liturgiske i kirkebygningen, mens vi mener at vi også aktivt må leve ut vår kristne tro med å hjelpe de fattige. Vi ser på Jesus Kristus som en historisk person som hjalp de svakeste i samfunnet, sier Melo.
Han presiserer at hans liv og tro ikke har noen betydning uten å kunne hjelpe andre mennesker som lider.
Hyllet av lokalbefolkningen
– Lokalbefolkningen har stor respekt for arbeidet vårt. Når vi har ulike feiringer i radio redaksjonen, kommer folk og andre organisasjoner utenfra. De hilser på oss og gir oss klemmer. De sier at de føler vi er en del av dem, og at vi kjemper deres sak, forteller Melo.
Da han fikk informasjonen om at han hadde vunnet prisen, trodde han ikke helt på det, og han påpeker at arbeidsinnsatsen han gjør er ikke for å få noe i gjengjeld.
Han sier at han har latt seg inspirere av mange rundt seg, blant annet sin eldre mor på nittifem. Hun gledet seg mest over prisen han fikk.
– Jeg har mange drømmer for fremtiden videre, og med tanke på det, forplikter jeg meg til enda mer intenst arbeid etter mottakelsen av Raftoprisen 2015.