På S12 Galleri og Verksted i Bergen har de nå en utstilling kalt ”Young and loving!”. Den viser frem ulike kunstverk, laget av unge nye kunstnere som Maki Aoki fra Japan, Eirin Bjørsland Hansen fra Norge og Riikka Haapasaari fra Finland. Galleriet ønsker å vise en nokså fremmed kunstform for de fleste, og vil gi unge lovende kunstnere mulighet til å stille ut sine verk.
Utforskende tilnærming
Utstillingsnavnet ”Young and loving!” er en humoristisk vri på den norske setningen ”ung og lovende”. Ved å benytte seg av disse unge og lovende kunstnere, ønsker galleriet å vise publikum en mer utradisjonell tilnærming med glass.
– Glass er kanskje litt uvanlig i Norge, og det vil vi gjøre noe med. Vi vil fungere som et kompetansesenter, og å formidle kunstformen for publikum, sier Anett Haukås galleriassistent ved S12.
Et av utstillingsobjektene henger fra taket, og er satt opp av elementer som løshår, perler, kondomer og Swarovski krystaller. Mye av temaene rundt utstillingen i år, kan sies å ha elementer rundt det våte; som regn, bøtter og smeltende kjemikalier i glass.
Satsing på de unge
Mange av kunstnerne ved årets utstilling har blitt inspirert av Bergen, blant annet ved regnet og solnedgang. Ved å satse på de unge, får galleriet resultater som viser en ny måte å bruke glass på.
– Vi bruker kunstnere som har blitt ferdig med utdanning for mindre enn 3 år siden. De fleste kunstnere sliter, og mange må betale for å vise sine verk. Vi på S12, vil gi de mulighet til å bli invitert og til å kunne vise frem gratis, forteller daglig leder ved S12 Bergljót Jónsdóttir.
En av kunstverkene viser spesielt en ny måte å vise glass som kunst. Ved å bruke strøm, kjemikaliet natriumacetat og metall blir glasset rundt varmet opp, og dermed vil det kjemiske innholdet smelte – og etter en tid bli gjennomsiktig. Glass er kjemi, og dette er en spennende måte å vise en kjemisk prosess på.
Et allsidig galleri
Galleri S12 er ikke bare et utstillingssted. De har også et verksted, der kunstnere får arbeide med glassblåsing, og eksperimentere med ulik materiale og utforming av glasset.
– Her har vi kunstnere som arbeider døgnet rundt på verkstedet. S12 er unik i Norge, fordi her kan kunstnerne støpe og blåse glass, og de får muligheten til å ”leke” med glass, noe som ikke er så vanlig at kunstnerne får lov til, forteller Jónsdóttir.
S12 har også søndagsskole, der barn kan få lære å blåse glass. Da vi var på besøk på verkstedet, fikk vi se glasskunstverk laget av skolebarn, og var vitne til glassblåsing ”live”. Vi fikk også se et kunstverk i prosess, av gjestekunstner ved galleriet, Jonathan Rafael fra Seattle. Så ved S12 får man virkelig sett hvordan glass kan brukes som kunstform, og ikke bare som hverdagslig bruksgjenstand.