TOPS er et lavterskeltilbud for alle som er bekymret for at en selv, venner, eller familiemedlemmer er i ferd med å utvikle en alvorlig psykisk lidelse.
Hva er psykose?
TOPS (tidlig oppdagelse av psykose) definerer psykose på denne måten: Psykose kan beskrivast som vanskar med å skilje mellom kva som er verkeleg og ikkje.
Noen tidlige kjennetegn på psykose er at man for eksempel isolerer seg fra familie og venner, at man er redd for å gå ut av huset, snakker usammenhengende, at man er veldig trist eller at man ser ting som andre ikke ser.
– Bruker god tid på å finne ut hva vanskene er
Camilla Burgess, som er faglig ansvarlig, psykologspesialist og teamleder i TOPS mener det er viktig at man behandler psykose så tidlig som mulig.
Hun forteller at de er et oppdagelsesteam. TOPS tilbyr en psykosevurdering, og Burgess forteller at når ungdommene tar kontakt, snakker de med vedkommende en god stund for å få oversikt over hva som er problemet. Er det behov for en vurderingssamtale så tilbyr de det. TOPS kan tilby en vurderingsamtale innen en uke. I denne samtalen setter TOPS seg ned med ungdommene og bruker god tid på å finne ut hva som faktisk er vanskene.
– Vi er opptatt av å finne ut om de som ringer inn lider av psykose eller ikke, forteller hun.
Tankene til en som har psykose kan være preget av forvirring, og av kaos og mye angst. De som har lidelsen har det veldig vanskelig.
Det er et viktig poeng å få med seg hvem som ringer inn til TOPS. Burgess forteller at de henvender seg til ungdom og at de er opptatt av å få kontakt med ungdom. Likevel er det ofte helsesøstre eller foreldre som henvender seg på vegne av andre. Ifølge Burgess er de flinke å ta kontakt dersom de merker noe.
– Kan ha en helt vanlig dag
Man er avhengig av å vite hvor personen er i sitt sykdomsforløp før man kan si hvordan en vanlig dag for noen med psykose er. En som har psykose kan ha helt vanlige dager, på lik linje med andre. Det som er ulikt er imidlertid at vedkommende må bruke ekstra mye krefter. Dette kan eksempelvis være for å holde seg oppdatert på skolearbeid, og personen vil ofte bli mer sliten enn andre. Det er også viktig å få med at de med lidelsen er ofte mer urolige i kroppen og har angstpregede tanker.
– Psykiske lidelser generelt er jo de unges lidelse, og det er noe som rammer unge og unge voksne. Dette gjelder også psykose, sier hun.
Hun forteller at psykose er en prosess som utvikles over lengre tid. Det finnes god forskning som viser at jo tidligere man oppdager psykose og jo tidligere personen kommer i behandling, dess bedre prognose er det. Dersom dette hender så er det bedre sjanse for at personen blir frisk. Tidlig hjelp nytter. Man vet at med god og riktig behandling så er det mange som bare har èn psykotisk episode, og aldri opplever det igjen.
– Ganske sårbar
Psykolog og leder av Studentenes Psykiske Helsetjeneste(SPH), Øystein Sandven, forteller at det ikke er veldig ofte de får inn personer som lider av psykose, men at det er noen hvert semester. Med tanke på alle som henvender seg til SPH så utgjør det en veldig liten gruppe. Han forteller at de som kommer til SPH i forbindelse med psykose ofte blir henvist til distriktspsykiatriske sentre hvis de trenger aktiv behandling. Han forteller også at dersom SPH er usikre på om hvorvidt noen lider av psykose eller ikke, kan vedkommende henvises til TOPS for videre utredning.
En person med psykose kan bli ganske sårbar, ifølge Sandven.
– Det er en tilstand som er veldig viktig å få avklart, og det er viktig å komme i gang med behandling så fort som mulig. Det å bli gående med ubehandlet psykose over lang tid øker sårbarhet og det gjør at en kan komme i situasjoner der en ikke ivaretar seg selv på en god måte.