Universitetet i Bergen har signert en rammeavtale med Statoil om hvordan utgangspunktet i fremtidige avtaler og prosjekter skal være.
Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen, forklarer hvordan avtalen skal fungere.
–De tidligere avtalene var ofte preget av mangel på oversikt i den forstand at vi kunne ha problemer med å se hvilke avtaler som var blitt gjort. Med denne rammeavtalen blir det mye mer oversiktlig, for begge parter.
Olsen forteller at ingen nyhetsmedier har fått tilgang til detaljene i avtalen, dermed vil han ikke røpe for mye enda.
Kritisk til avtalen
–Dersom avtalen fører til at Statoil eller andre i næringslivet kan legge premisser på hvordan midlene skal brukes, blir det helt feil. Utdanningsinstitusjonene skal være frie til å bruke sine midler på forskning som de mener er samfunnsnyttige, forteller studentparlamentsrepresentant, Johannes Sand Bolstad. Videre forteller Bolstad at han også er kritisk til hvordan UiB valgte å underskrive avtalen når Universitetet i Tromsø ikke gjorde det.
Uenighet om publiseringsutsettelse
Prorektor ved UiT, Kenneth Ruud forklarer hvorfor de ikke valgte å signere rammeavtalen.
–Vi valgte å ikke underskrive avtalen, fordi i noen situasjoner måtte vi utsette publiseringen av resultatene i mer enn seks måneder, noe vi mener er for lenge allerede. Det er grunnet at utsetting av publiseringen i lenger tid, er negativt for de som tar Phd. hos oss.
UiT er for øyeblikket i dialog med Statoil om publiseringen må utsettes for at avtalen skal fungere.
–Vi holder fast på publiseringen
Olsen forteller at UiB ikke kommer til å utsette publiseringen selv om de har underskrevet avtalen.
–Vi kommer til å forsette med samme publiseringsprosedyre, det er fordi vi har det slik her på universitetet. Alt skal publiseres, og det skal ikke måtte stoppes av denne rammeavtalen, detaljene er det fremdeles diskusjon om. Siden alle resultater skal publiseres, blir ingen av de «negative» resultatene kastet ut av vinduet, om jeg får si det slik, avslutter Olsen.