This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Nordmenn flest ser gjerne ikke seg selv og sin egen væremåte. Det har rakettforskeren Julien S. Bourrelle gjort noe med. I samarbeid med blant annet illustratør Nicholas Lund har han nå gitt ut boken «The Social Guidebook to Norway».

Vanskelig å integrere seg

I løpet av ti år har Bourrelle rukket å bo i seks land, og er dermed vant til å tilpasse seg forskjellige kulturer. Likevel innrømmer han at det å flytte til Norge og prøve å integrere seg i dette landet har vært, uten tvil, den vanskeligste utfordringen hittil.

Han har møtt på mange situasjoner etter å ha kommet til Norge, som han mener han ikke ville møtt på andre steder. Det første som gjorde han oppmerksom på den norske kulturen var noe som skjedde tre dager etter han var kommet til landet, da Trondheim var i full gang med fadderuken.

– I looked around, and there was people crawling in the sidewalk, all aorund, all in supernice clothes. And that was fadderuke in Trondheim.

«The Social Guidebook to Norway» tar opp flere merkelige situasjoner som man kan komme opp i, som nordmenn gjerne ikke tenker over selv. Et eksempel er på en buss; man vet at bussen er full og man må begynne å stå når det sitter en person på hver rad. Et annet eksempel er at nordmenn synes det er ekstremt rart hvis noen ut av det blå begynner å snakke med dem på et busstopp eller lignende. Selv forklarer Bourrelle i et underholdende foredrag om en gang han hadde vært i utlandet. Da hadde en person snakket til han, Bourrelle hadde naturligvis svart, men etter det hadde han snudd seg igjen og lurt på hvorfor personen som han ikke kjente hadde snakket til han.

– And then I said to myself «Julien, you’re becoming norwegian».

Veien til norske venner

Bourrelle beskriver nordmenn som både fredfulle og hjelpsomme, men det er gjerne vanskelig å bli kjent med. I boken beskriver han på en underholdende måte hvordan man likevel kan klare å knekke koden, og skaffe seg noen norske venner. Det er ikke så lett som å bare begynne å snakke til en person på et busstopp, da vil du mest sannsynlig bli oppfattet som rar. Nei, i Norge må du være aktiv innenfor for eksempel en sport, en organisasjon eller en eller annen gruppe. Først da er det greit å ta kontakt og snakke. Alkohol hjelper også på…Norwegians are great people. You just need to learn to connect in the way they are used to.

I boken skriver han: «Even if Norwegians may appear special, they are very nice people. Just a little bit peculiar sometimes».

Givende å lære om andre kulturer

Ved å lese boken får folk på en morsom måte forklart sosiale «regler», slik at de lettere kan tilpasse seg det norske samfunnet. Selv om boken er veldig humoristisk, håper Bourrelle at den kan hjelpe mennesker å forstå hverandre bedre. Hvis man er villig til å tilpasse seg andre kulturer, og prøve å forstå deres normer og regler, i stedet for å holde fast på sitt eget, vil man som regel få mye mer igjen for det.

«Norwegians are great people. You just need to learn to connect in the way they are used to» Sitater er hentet fra den ferske boken.

 

Kommentarer