Mange unge bruker mobilappen Tinder for å skaffe seg en date. Er dette bare gull og grønne skoger, eller gjør den populære appen at vi bare blir late og sosialt inkompetente som en hel generasjon?
Ifølge Tinder, har de omlag 50 millioner aktive brukere, og gjennomsnittsbrukeren tilbringer 90 minutter tilsammen hver dag på å bla seg gjennom potensielle match. Mange bruker Tinder for å finne seg en date, har vi blitt latere når det kommer til å sjekke opp folk i virkeligheten?
Linnea Mathiassen bruker Tinder periodevis og mener datingkulturen i Norge er stusselig og nærmest ikke-eksisterende, og tror derfor mange nordmenn finner mobilappen appellerende. Det gjør det enklere å komme i snakk med folk.
– Jeg har både vært på gode og dårlige Tinder-dates, man merker fort når man chatter, om folk har andre intensjoner enn å bare treffes, forteller hun.
Hun forteller at første gangen hun lastet ned Tinder, satt hun i to timer i strekk og bare kikket på folk for gøy, men har deretter slettet appen flere ganger, men endt opp med å installere den på nytt.
En ny arena og press til å date
Universitetslektor Kristian A. Bjørkelo mener at siden Norge ikke har en datingkultur, kan mobilapper som Tinder være et verktøy for sjenerte og tilbaketrukne nordmenn til å komme i kontakt med flere mennesker. Da appen tilbyr tilgjengelighet fører det nesten til et press til at flere skal ut og date, men han fastsetter også at det nødvendigvis ikke er blitt enklere å finne den rette partneren; Selv om det er flere folk man kommer i kontakt med, er det jo mye mer som skal klaffe for at det skal fungere i virkeligheten.
Bilder sender ut signaler om hvem vi er
Noen syns kanskje at Tinder baserer seg på et overfladisk prinsipp, siden man dømmer folk etter profilbildene. Ifølge Kristian A. Bjørkelo så er det ikke helt så overfladisk da bildene sender ut signaler om hvem vi er og hva vil vil.
– Velger du å ha med dine barn med på bildene, så sier du at du er ute etter noe seriøst, og ikke ute etter noen one night-stand, forklarer Bjørkelo.
Linnea Mathiassen ser heller ikke noe problemer med det, og forteller at hun selv ser etter folk med profilbilder som viser at de ikke prøver for hardt å være morsomme eller skrytete turbilder i forsøk på å imponere andre.
– Jeg liker ikke å gå turer, så da er det ikke noe for meg, ler Linnea.
Gjemmer seg bak alkohol og Tinder
I utlandet er folk flinkere til å flørte, det har Linnea Mathiassen opplevd etter å ha bodd i Brussel. Hun syns at nordmenn er dårlige til å sjekke hverandre opp i edru tilstand, og mener at det er synd at det er slikt.
– Man burde ikke gjemme seg bak alkohol og Tinder, sier hun.