Raftorpisen deles ut for tjueåttende gang i november, og i år går den til Agora-stiftelsen i Russland. For å motta prisen, kom leder Pavel Tsjikov til Bergen denne uken. Vi møtte den hardtarbeidene advokaten for å høre hans historie og mening om situasjonen i Russland i dag.
Pavel Tsjikov er en ydmyk mann som siden oppstarten i 2005 har sittet som sjef for Agora. Det er første gang stiftelsen mottar en pris for deres arbeid, noe Tsjikov er glad for. Han poengterer likevel at det ikke er derfor de jobber for saken sin.
– Vi jobber ikke for å motta priser. Hovedsakelig ønsker vi å bedre situasjonen for dem som trenger det, men å bli premiert for innsatsen er selvfølgelig en bonus. Det hjelper i tillegg på motivasjonen.
Stemplet som utenlandske agenter
Agora jobber for menneskerettigheter i Russland, med spesiell vekt på ytringsfrihet. De tilbyr fri rettshjelp til dem som føler seg utsatt for myndighetenes misbruk av makt. Dette gjelder spesielt journalister, aktivister, bloggere og ikke-statlige organisasjoner. Det faktum at Agora ikke tar betalt for sine oppdrag, gjør at de er avhengig av donasjoner utenfra. I juli 2014 ble de stemplet av russiske myndigigheter som «utenlandsk agent» grunnet økonomiske bidrag fra andre land. Tsjikov er klar på hva han mener om dette:
– Det at vi blir stemplet som utenlands agent, betyr egentlig med riktig oversettelse at vi er spioner i eget land. Dette er feil, men er noe myndighetene gjør med alle ikke-statlige organisasjoner som mottar penger fra andre land. De er redd de skal gå ut over makten og landet.
Jobber for ytringsfrihet
Selv om de har møtt mye motgang, mener likevel Pavel Tsjikov, som blant annet har forsvart medlemmer av bandet Pussy Riot, at Agora må fortsette å jobbe for sin sak:
– Vi ønsker et rettferdig Russland der man skal kunne stå opp og si akkurat det man ønsker. Før det har skjedd kan vi ikke gi oss.
På spørsmål om hva han tenker om at fire av de tidligere Raftoprisvinnerne senere har mottatt Nobels fredspris, ler Tsjikov.
– Den tanken har ikke slått meg enda, men det hadde absolutt vært noe.