Martin Berhovde (22) er en av mange studenter som har lagt sin utdanning til Norges Handelshøyskole (NHH). Han er derimot den eneste som har to tolker til disposisjon daglig. Den ferske økonomistudenten er døv, men ser på seg selv som en helt vanlig student.
En tøff skolehverdag er et kjent nøkkelord for de fleste som studerer ved Handelshøyskolen, og Martin er et godt eksempel på en hardtarbeidende og ivrig student. Han har samme pensum som sine medstudenter, men som døv holder det ikke kun med flinke forelesere. Han innrømmer at studiene er tidskrevende, men presiserer at han selv mener studiehverdagen er tilnærmet lik som for de fleste andre.
– Hver dag samarbeider jeg med to tolker som oversetter stoffet fra muntlig tale til tegnspråk. Utenom det, følger jeg det samme undervisningsopplegget som de andre, forklarer Martin.
Nye tiltak
NHH legger fokus på å være en skole som er åpen og inkluderende. Det er derfor utarbeidet en handlingsplan for det kommende skoleåret. Denne skal tilrettelegge studiehverdagen til studenter med forskjellige funksjonsnedsettelser på best mulig måte.
I tillegg til oppgraderinger på mye av den eldre bygningsmassen, står mer spesifikke tiltak for studenter med nedsatt hørsel høyt oppe på prioriteringslisten.
– Det er blant annet satt et krav til blinkende lys og mobilvarsling når brannalarmen utløses, dette med frist i Oktober. Dette gjelder både i den eldre bygningsmassen og i nybygget, sier Inger D. Eikeland som er ansvarlig for blant annet timeplanlegging og eksamen.
Andre prioriterte tiltak er undersøkelser av hvilke kostnader det skulle medføre å lage hjelpende ledelinjer ved trappene ned til inngang A og B, samt bytte av høye dørterskler, og justering av dører, som per i dag er for tunge for rullestolbrukere.
Stor tillit til NHH
Martin er en drøy måned inn i studietiden veldig positiv til hvor imøtekommende skolen har vært, og ser ikke på tiden videre som en stor utfordring.
– Jeg er veldig fornøyd. De har tatt mine behov seriøst, og jeg føler ingen store hindringer i forhold til studie. Det blir en del arbeid i etterkant av forelesningene, da det er vanskelig å følge med på både tolk og foreleser. Men forelesningene legges som oftest ut etterhvert, der jeg leser og noterer det nødvendige.
Mange baller i luften
Ikke nok med at Martin er fulltidsstudent der mye lesing naturlig nok står på programmet. Han er samtidig både styremedlem i Norges døveforbund for ungdom (NDFU) og Bergen døvesenter, samt medlem i fagutvalget ved NHH.
– Vil nok kalle meg rimelig aktiv utenom studietiden, og det er viktig, forteller Martin.
Ser fremover
Med en så god start på semesteret, virker det som om det er lite som kan stoppe Martin mot å se fremover.
– Fagene er spennende, jeg trives med de andre, og gleder meg rett og slett til å dra på skolen. Målet mitt er å gjennomføre studiene på normert tid, forteller han.
Roser medstudenter
Martin legger vekt på at det sosiale står sentralt for et godt studentmiljø. Med utgangspunkt i dette syns han fadderuken var fantastisk, med åpne medstudenter og godt opplegg. Det ble en stor suksess, og han har kun et lite minus i boken å påpeke.
– Det var fult kjør, jeg var med på det meste, så immunforsvaret har fått seg en liten truck. Jeg må antakelig investere i en hostesaft, for forkjølelsen vil ikke helt slippe tak, men jeg vil si at det var verdt det, sier Martin smilende.
Det er ikke bare studentene som får kjenne fadderuken på kroppen. Tolkene til Martin, Irene og Kristi, var selv med på noen av festlighetene, og i slike stunder er det kanskje greit å være to.
– Det var kanskje ikke alltid like gøy å være med oss bråkete studenter til klokken to på natten. Jeg må legge til at de selvsagt gikk tidligere hjem enn meg, sier Martin med en spøkefull tone.