This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Prosessen rundt rektorvalget ved Norges Handelshøykole har vært turbulent. Til nå er bare en kandidat innstilt.

Udemokratisk prosess

Fagpolitisk ansvarlig i kjernestyret og tidligere valgkomité-medlem Peder Engesæth trakk seg grunnet det han oppfatter som en uheldig innblanding fra utenforstående professorer. Professor for strategi og ledelse Inger Stensaker, har også trukket seg fra komiteen på samme grunnlag som Engesæth.

Stensaker og Engesæth mener at professorene iverksatte et opprop for å presse frem en innstilling av Frøystein Gjesdal som ny rektor.

Peder Engsæth reagerer spesielt på det såkalte oppropet for Frøystein Gjesdal som ny rektor. Valgkomiteen innstilte tirsdag ettermiddag Gjesdal som rektorkandidat ved valget i april.

– Vi valgte å trekke oss fordi vi opplevde den prosessen som foregikk utenfor valgkomiteen som udemokratisk. Når en starter et opprop så skremmer det også i veldig stor grad andre kandidater fra å kunne stille og da kan man ende opp med å bare innstille på en kandidat og det fører til et lite reelt valg, sier Engesæth.

Avviser kritikken 

En av professorene som har stått bak oppropet om å få Gjesdal som rektor, er Thore Johnsen. Sammen med Trond Bjørnenak startet de en underskriftskampanje for Gjesdal.

Han forteller til Bergen Student-TV at han avviser kritikken fra Engesæth og mener han har misforstått valgkomiteens oppgave. Johnsen forsvarer oppropet og mener valgkomiteens oppgave er å fatte en beslutning på bakgrunn av fagmiljøets interesse og at det som har skjedd utenfor valgkomiteen har vært demokratisk.

Engesæth mener målet med oppropet var å presse valgkomiteen til å innstille på en kandidat som valgkomiteen i utgangspunktet ikke ønsket å innstille på.

– Valgkomiteens oppgave er å innstille på den mest egnede kandidaten, ikke nødvendigvis den kandidaten som har størst oppslutning før selve valgkampen har begynt, forteller Engesæth.

Ser ikke på oppropet som et press

Gjesdal forteller at han føler det er bred støtte bak hans kandidatur, men innrømmer at det har vært en turbulent periode frem mot innstillingen. Han ser ikke på oppropet som noe negativt.

– Det oppropet ble gjort for å finne ut om jeg hadde bred støtte blant de ansatte på NHH og det ble bekreftet. Jeg kan ikke skjønne at det skulle være noe utilbørlig press, forteller den innstilte rektorkandidaten.

Mangler konkurranse 

NHH-student Gudbrand Johannes Qvale har troen på at skolen får en god rektor, men synes det er uheldig at det til nå i prosessen kun er innstilt en kandidat.

– Vi ønsker konkurranse om rektorvalget, med to kandidater. Det vil gjøre rektorvalgprosessen mye bedre og da får vi mer diskusjon om hvilken retning høyskolen skal ta og hvilke endringer vi skal gjennom , sier Qvale.

Ønsker Stensaker som rektor

Quale er også en av initiativtakerne bak en kampanje for Inger Stensaker som rektor på Facebook. Med bred støtte fra studentene vil de prøve å få Stensaker til å melde sitt kandidatur før fristen går ut 19.mars. Facebooksiden har fått god oppslutning, men Qvale forteller at han ikke snakker på vegne av alle studentene.

– En av grunnene til at vi opprettet denne siden er fordi vi mener Inger Stensaker er en god rektorkandidat og har det som skal til. Hun er ung og ambisiøs og forstår de problemstillingene høyskolen står ovenfor, forteller Qvale.

Qvale forteller at han har fått redusert tro på at Stensaker kommer til å stille som rektorkandidat på tross av studentstøtten.

– Vi mener likevel at det er viktig at studentene viser engasjement og viser at vi vil ha konkurranse, sier Qvale.

Gjesdal synes det er positivt hvis Inger Stensaker melder sitt kandidatur, men utrykker til Bergen Student-TV at han ikke tror noen kommer til å stille, men at dagene frem til 19.mars blir spennende.

Bergen Student-TV lykkes ikke med å få en kommentar fra Stensaker.

Kommentarer