Etter halvannet års utredning om samlokalisering av mediemiljøet i Bergen, er de ulike medieaktørene nå enige om å flytte sammen til Lars Hilles gate 30 i 2016. Prosjektet har fått tittelen Mediacity Bergen, og vil huse så mange som 1200 – 1500 arbeidsplasser fra TV2, NRK Hordaland, Bergens tidende, Bergensavisen, Vizrt og Universitetet i Bergen. Selv om den endelige beslutningen om flytting ikke vedtas før i august 2013, sier flere av aktørene seg svært positive til prosjektet.
Ønsker samarbeid med studentene
Fra Universitetet er det de praktiske programmene ved institutt for informasjon- og medievitenskap som skal flyttes, det vil si journalistikk, film- og fjernsynsproduksjon og nye medier. I tillegg skal det etableres medielaber for medie- og IKT-forskning.
– Jeg har veldig stor tro på å koble studentene tettere til oss som jobber i bransjen, sier disktriksredaktør i NRK Hordaland, Unni Arnøy.
Arnøy uttrykker i tillegg et ønske om å bli kjent med studentene og håper at de kan få en tilrettelagt praksis underveis i utdanningen. Videre forteller hun at de allerede er i kontakt med Universitetet for å arbeide mot et tettere samarbeid, og påpeker til slutt at det er viktig å få kombinert det teoretiske arbeide med det praktiske.
Spennende hverdag i et spenstig miljø
Leif Ove Larsen, instituttleder for informasjon – og medievitenskap ved UiB, hevder Mediacity kan få svært positive ringvirkninger for studentene. Larsen ser fordelen med nye lokaler, mens den viktigste endringen vil bli muligheten for å komme nærmere innpå praksisfeltet, noe han mener vil både løfte kvaliteten på utdanningen og gjøre studentene mer konkurransedyktige som ferdigutdannede. Larsen ser også positivt på den faglige hverdagen for studentene.
– Med blant annet TV2 og NRK vegg i vegg vil studentene få en spennende hverdag i et spenstig miljø, og oppleve en interaksjon og dynamikk de ikke har tilgang til i dag, Leif Ove Larsen.
Et grep mot konsentreringen av mediene
Både Larsen og Arnøy stiller seg svært positive til Mediacity, og utrykker at dette kan skape et levende mediemiljø i Bergen, og kan få en positiv utvikling for de ulike medieaktørene i byen. Et viktig poeng for de begge er muligheten for Bergen å hevde seg i konkurranse med Oslo. Larsen ser på prosjektet som et grep mot den økende utviklingen av konsentrasjonen av mediene i hovedstaden. Noen som støtter opp Arnøys synspunkt om at de vil være sterkere sammen enn hver for seg.
– Oslo er sterk, og det som er viktig for oss vil være å skape motvekter ute. Utnytte vår situasjon, og bli lagt merke til, Unni Arnøy, NRK.
Arnøy presiserer videre at selvom mediene nå skal innunder samme tak, blir journalistikken fremdeles individuell.
– Vi blir ikke mindre konkurrenter av å se hverandre hver dag. Samarbeidet gjelder på områder som infrastruktur, teknologi og lokaler, ikke på innholdet. Vi kommer til å fortsette som før med hver vår redaksjon og hvert vårt område. Jeg tror heller samme lokale vil gjøre oss skjerpet, og skape en enda sterkere vinnervilje enn før. Vi skal definitivt konkurrere, og vi skal slå alle, Unni Arnøy, NRK.
Håper på et nytt masterprogram
Per dags dato finnes det ikke et masterprogram for de praktiske fagene ved institutt for informasjon– og medievitenskap. Derimot kunne leder av instituttet, Leif Ove Larsen, i dag fortelle til Bergen Student-TV at de nå er i gang med planleggingen av et masterprogram for de praktisk orienterte studiene, da for eksempel innefor journalistikk og film – og TV-produksjon. Dette kan bety at dagens studenter ved de praktiske fagene muligens kan få en sjanse til å oppleve Mediacity, selv om det ikke planlegges å være ferdig før 2016.