This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Debatten om hvorvidt det skal gjennomføres en konsekvensutredning av oljevirksomhet i områdene Lofoten, Vesterålen og Senja har dominert det politiske nyhetsbildet den siste tiden. Arbeiderpartiet (Ap), med nestleder Helga Pedersen i spissen, har møtt mye motbør etter at forslaget ble lansert, og nå har blant annet Arbeiderpartiet i Bergen vendt ryggen til forslaget. Blant de mest engasjerte i saken ellers er Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Nestleder og student Vågard Erdahl Nyaas mener forslaget bør nedstemmes. Han har den siste tiden hatt gleden av å oppleve økt oppslutning rundt Folkeaksjonen, noe som styrker sjansen for å vinne fram mot konsekvensutredningen nok en gang. Aksjonen har nemlig klart å stoppe tilsvarende utredninger fire ganger tidligere.

– Med den oppslutninga vi har fått bare de siste ukene i form av flere hundre nye medlemmer,  er det stor grunn til å tro at vi kan vinne igjen, sier Nyaas.

Ap i Bergen vender om

Den siste tidens oljedebatter har gitt en pekepinn om at en konsekvensutredning av de nordlige områdene ikke er usannsynlig. Det hersker imidlertid stor uenighet på stortinget og innad i partiene. Dette gjelder også i Ap, der Ap i Bergen nå går inn for å bevare de skjøre områdene inntil videre. Nestleder i partiet i Bergen, Bjørn Ljaastad, sier dette er et spørsmål om miljø.

– Bakgrunnen for det er jo primært et sterkt miljøengasjement. Vi er veldig oppmerksomme på disse sårbare områdene. Dette er jo et område for fisk – et gyteområde. Så det var hovedargumentene som ble brukt, sier Ljaastad.

Arnested for fiskebestander

Ifølge seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Erik Olsen, snakker vi om et område som er sårbart dersom det verste skulle inntreffe, nemlig at det skulle forekomme  et uhellsutslipp av olje.

– Naturressursene her er helt unike. Dette er arnestedet for fiskebestander, og det som kan skje er at du kan få et uhellsutslipp med flere hundre tusen tonn olje i vannet. Og det kan, hvis det overlapper i tid og rom med gytingen til viktige fiskebestander, føre til at du taper en betydelig del av en årsklasse. Det er ganske alvorig, fordi det kan medføre langvarige effekter som det tar ti år eller kanskje flere tiår, under de aller verste forutsetningene, for økosystemet å bygge opp igjen, sier Olsen.

Kommentarer