This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

I disse dager foregår det en høring om fremtidens lærerutdanning. Kunnskapsdepartementet vurderer å innføre krav om mastergrad for å ta praktisk pedagogisk utdanning(PPU).  

Om du for eksempel har tatt en bachelor i kjemi, og har lyst til å undervise i dette faget senere, kan du søke om å ta et år med praktisk pedagogisk utdanning. Men nå har Kunnskapsdepartementet, med Kristin Halvorsen i spissen, lagt frem et nytt forslag. De vil at alle som skal gjennomføre utdanningen må ha en mastergrad i bakhånd. Hvis forslaget gjennomføres, vil det ikke lenger være mulig for studenter med bacherlorgrad å ta utdanningen. Førsteamanuensis ved Høyskolen i Telemark, Øystein Heggelund, er kritisk til forslaget.

– Det vil føre til ytterlige lærermangel i Norge i årene som kommer. Det er ganske mange hvert år som utdanner seg til skoleverket via en bachelorgrad med en praktisk pedagogisk utdannelse på toppen. PPU-miljøene rundt omkring i landet vil antageligvis ikke kunne overleve hvis de bare skal ta imot masterkandidater, forteller han.

Leder i studentparlamentet ved Høyskolen i Bergen og masterstudent i undervisningvitenskap, Anders Kvernmo Langset, er derimot mer positiv til forslaget. Selv om han mener forslaget vil gi et vesentlig mindre rekrutteringsgrunnlag, tror han skolene trenger flere lærere med mastergrad.

–  Det gjør jo at de som har en bacherlorgrad ikke kan søke på PPU, så derfor er det naturlig å tenke at vi får et lavere rekrutteringsgrunnlag der. Jeg tror at den norske skolen trenger flere lærere med mastergrad, om alle skal ha mastergrad er jo en del av en større diskusjon, og det er jo den diskusjonen man prøver å løfte opp her, sier han.

Langset tror ikke færre vil utdanne seg til lærere, og vektlegger også at den allmenne lærerutdanningen generelt ser ut til å bli femårig.

–  Det kan hende noen syns det er attraktivt, og derfor velger å ta mastergrad først, men de hadde jo likevel tatt PPU hvis det var en bacherlorgrad. Grunnskole-lærerutdanningen ser også ut til å bli femårig på sikt, og da er det også naturlig at de som skal ta PPU har en mastergrad i bunn, forklarer han.

Førsteamanuensisen ved Høyskolen i Telemark stiller spørsmålstegn ved hvorfor forslaget har blitt lagt på bordet i første omgang, og spekulerer i at dette er en bevisst strategi for at all form for lærerutdanning skal bli underlagt en streng politisk styring.

– Jeg skal ikke spekulere for mye i hva som er den egentlige grunnen, men man vet at PPU har et hår i suppa eller en torn i øyet på departementet nettopp fordi det er en ganske uavhengig utdannelse, forklarer Heggelund.

Fakta

  • Praktisk pedagogisk utdanning (PPU) er en ettårig pedagogisk spesialisering som kommer på toppen av en annen utdanning.
  • De som har en bachelorgrad i sentrale undervisningsfag kan i dag søke om å ta PPU.
  • Kunnskapsdepartementet vurderer nå å innføre et krav om mastergrad for å ta utdanningen.
  • I 2011 ble det utdannet 1200 lærere med bachelorgrad og PPU.
  • Samme år ble det utdannet 400 lærere med mastergrad og PPU.

Kommentarer