På plakaten til Studentteateret Immaturus’ nye oppsetning står det «En dritkjedelig gresk tragedie». Ironiseringen over sjangeren, akkompagnert av en svært original scenografi skal trekke publikum til Tivoli på Kvarteret, mellom 23. og 30. november.
Stykkets regissør, Siri Løkholm Ramberg, forteller at stykkets handling utspiller seg på en strand og derfor har de hatt lyst til å gjøre noe teater ikke alltid tar sikte på – nemlig å skape en så virkelighetsnær følelse som mulig.
Både en hjelp og en utfordring
Skuespillerne er enige om at sanden hjelper dem i å komme i kontakt med rollen, fordi den åpner for nye bevegelsesmuligheter og skaper et dynamisk underlag for scenekamp og bevegelse. Scenografien av sand er, med andre ord, verdt alt bryet, selv om det har ført til en del hoderisting.
– Vi er ikke ingeniører noen av oss, så vi har rett og slett bare måttet prøve oss frem. Men vi har nå erfart at det dukker opp en del praktiske problemer som vi ikke var forbredt på, blant annet hvor mange tonn sand Kvarteret faktisk tåler.
Sand er, i følge produksjonsleder Millan Persdotter Persson, ikke et kostbart materiale, men det er transporten som koster. Sanden i «Ifigenia» kommer helt fra Åsane, i 360 sekker, fraktet med lastebil. Hele produksjonsapparatet må settes i sving når sanden skal flyttes, bæres og spres.
Tragedie blir komedie
Immaturus’ oppsetning av «Ifigenia» er en modernisert versjon av stykket, ved Finn Iunker, hvor moderne språk kombineres med gamle myter. Dette skapte mye latter i salen på premieren fredag kveld.
– Vi håper jo at folk har blitt nysgjerrige på forestillingen, og at vi med dette kan vise hvilket potensiale som ligger i antikkens skuespill, sier Ramberg til Bergen Student-TV.
Produksjonslederen er åpen for tips om hvordan de skal få sanden ut igjen, forløpig er planen å benytte seg av bøtter og spade. Hun legger spøkefullt til at en mulig løsning kan være at publikum tar med seg en neve sand hver på vei ut.
Har du tips til saker som kan være noe for Bergen Student-TV? Kontakt redaksjonen på: tips@bstv.no