This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Dagens valgordning i forbindelse med Studentparlamentsvalg ved Universitetet i Bergen er oppe til vurdering. En arbeidskomite i Studentparlamentet har utarbeidet tre nye forslag som skal fremmes i håp om endring.

For å stille til liste med dagens valgordning, kreves minst ti personer som må være representert fra hele tre fakulteter. Målet er å gjøre det lettere å stille til valg, og dermed øke valgoppslutningen.

– Det vi prøver på nå er å senke terskelen for å stille til valg sånn at flere lister kan stille, sier representant for Liberal liste og medlem av komiteen Eirik Brautaset.

I dag er det kun politiske lister, og de håper reformen kan endre dette.

– Vi tror dette vil gi en større valgmulighet til studentene, som kan gjøre at de får et større insentiv til å stemme, fortsetter Brautaset.

Brautaset får støtte av fakultetsrepresentanten ved HF, Christoffer Hordnes. Han mener det vil bli lettere å delta i studentdemokratiet noe som vil føre til at flere studenter bruker stemmen sin.

– Det kan gjøre det lettere å stille med lister fra alle fakulteter. På den måten kan du få for eksempel få klikk for pornolisten og SiB-sentrumslisten, sier fakultetsrepresentanten.

Dårlig valgoppslutning

Det er blant annet den rekordlave valgoppslutningen i år, som er årsaken til at studentparlamentet ønsker en reform.

– Valgoppslutningen i år var på 11,6 prosent, og det ser vi på som et problem. Nå skal det sies at valgordningen i seg selv ikke nødvendigvis har så mye å si, da vi få år tid tilbake hadde ganske god oppslutning under samme valgordning, forteller Brautaset.

Fare for fakultetsrepresentantene

Et av de største problemene med dagens ordning mener komitemedlem Peter Hatlebakk er at valgordningen er todelt. Fakultetsrepresentantene som utgjør seks av de 25 medlemmene i studentparlamentet, blir valgt ved egne ordninger på fakultetene.

– Med det forslaget jeg har utarbeidet går vi inn for å fjerne fakultetsrepresentantene helt. Valgene deres er sjelden godt adressert til studentene og oppmøtet er minimalt. Dette fører til at den som kan samle flest kompiser vinner plassen, forteller Hatlebakk.

Hordnes er redd for at dette vil føre til at de mektige får mer makt.

– Hvis fakultetsrepresentantene forsvinner, vil dette være katastrofalt for demokratiet. Da får man fakulteter som ikke har noe å si i Studentparlamentet, forteller Hordnes.

Forslagene skal opp til vurdering, og eventuelt vedtas ved neste parlamentsmøte mandag 26. november.

 


Kommentarer