This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Førsteårsstudenter ved Høgskolen i Bergen(HiB) som tar matematikk ved Avdeling for ingeniørfag, må selv stå for salg og distribusjon av et kompendium som blir tilbudt som et supplement til pensum.

Pensumet er i følge både elever og lærere et meget bra tillegg til det pensumet som kreves i faget. Selv om det er helt frivillig, går de fleste studentene til innkjøp av dette kompendiet. Måten dette kompendiet selges og distribueres på, er derimot hverken studenter eller Studentparlamentet så begeistret for.

– Den andre tillitsvalgte i klassen var nødt til å dra til kopibutikken og hente fire esker med til sammen 89 kompendier, som han måtte lagre hjemme hos seg selv. Deretter måtte han ta dem med seg til skolen i flere omganger for å dele dem ut, forteller Daniel Benjaminsen, tillitsvalgt for klasse 12HBYGA ved HiB.

Studentparlamentet ved Høgskolen mener dette er uhørt og at administrasjonen må ta tak i problemet.

– Her har Høgskolen skjøvet ansvaret over på studentene, og det kan ikke vi stå for, mener Adi Redzic, Politisk nestleder i Studentparlamentet.

Grunnen til at man har valgt dette opplegget er at det er billigere for studentene. Men de tillitsvalgte som må stå for salget, risikerer å gå på en økonomisk smell.

– Jeg må til sammen samle inn mellom 16 000 og 17 ooo kroner, som går inn på min private konto før det overføres til lærerens konto. Dette regnes som lønn, og jeg kan derfor gå på en skattesmell. For å unngå dette må det føres på selvangivelsen min, forteller Benjaminsen.

Redzic sier det er uakseptabelt at tillitsvalgte skal måtte ta på seg oppgaver som fører til at det må meldes inn til skattevesenet.

– Dette er slik man har gjort det i årevis i forhold til turer, fester og lignende. Men personlig skulle jeg gjerne sett at det ble gjort i mer ryddige former, forklarer Halvor Austenå, Dekan ved Avdeling for ingeniørutdanning ved Høgskolen i Bergen.

Høgskolen har ingen retningslinjer for hvordan salg av kompendier skal føres. Dette medfører at enhver lærer eller avdeling selv kan velge hvordan det skal gjøres.

– Vi krever at Høgskolen setter faste retningslinjer på dette. Vi ser helst at man fastsetter at alt salg skal skje gjennom for eksempel Studia, sier Redzic.

Fra neste semester vil derimot det aktuelle kompendiet bli solgt gjennom en kopibutikk, noe som trolig vil føre til at kompendiet blir litt dyrere.

Kommentarer