Studenter med cøliaki er misfornøyde med utvalget og merkingen av glutenfrie produkter i Studentskipnaden i Bergens (SiB) kantiner.
– Jeg kunne gjerne tenke meg flere alternativer, sier student med cøliaki, Kristine Prestby.
Driftsleder for SiB Kafé, Knut Wilhelmsen, er enig i at utvalget av glutenfrie produkter er for dårlig.
– Vi har ett glutenfritt brød tilgjengelig i de fleste kantinene, men dette må forhåndsbestilles noen timer i forveien, sier Wilhelmsen.
Leder for Velferdstinget i Bergen, Audun Kjørstad, mener merkingen er for dårlig. Han tror ikke alle studenter får med seg tilbudet, med mindre de spør selv.
– Jeg har hørt om tilbudet av en venninne, men jeg har ikke selv benyttet meg av det, sier Prestby.
Bedre merking av glutenfrie produkter er noe SiB Kafé vil jobbe med, det forteller Wilhelmsen. Fra og med 1. januar 2013 vil det også være et glutenfritt rundstykke eller baguett med pålegg tilgjengelig i de største kantinene hver dag. Selv om glutenfritt brød ofte er dyrere enn vanlige brød, vil det ikke være noen prisforskjell på produktene i kantinene.
Fakta om cøliaki
- Cøliaki er en sykdom i tynntarmen
- Cøliaki fremkalles av gluten
- Cøliakere er intolerante mot hvete, rug, bygg og spelt (urhvete)
- Når gluten kommer ned i tarmen fører det til en skadelig immunreaksjon i slimhinnen hos en cøliaker
- Sykdommen opptrer ofte i familier og er delvis arvelig
- Man kan anta at så mange som 1 av 100 i den norske befolkningen har cøliaki
Kilde: Norsk cøliakiforening (ncf.no)