This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Og den regningen mener de staten bør ta. Leder i Bergen AUF er uenig, og mener privatskolene allerede får god nok støtte. 

– Regjeringen burde dekke halvparten av semesteravgiften for en privatskolestudent, sier lederen for BIs studentforening i Bergen, Thomas Skovli.

Utdanningsdepartementet har anslått at dette forslaget vil koste 130 millioner kroner totalt. I dag mottar private utdanningsinstitusjoner et økonomisk bidrag på 18 prosent av skolegangen per student.

Skovli på sin side er uansett klar på hvorfor han mener at staten må gripe inn.

– Mange privatskoler har et så unikt studietilbud at staten må gripe inn og betale mer for å gjøre det mer attraktivt. Det skal ikke være slik at økonomi skal bestemme hvor du skal gå, sier han til BSTV.

Et stort problem
Skovli forteller at det største problemet er at mange privatskolestudenter har et altfor høyt lån hos Lånekassen etter endt utdanning.

– Ja, veldig mange sliter når de er ferdig med å studere. Rett og slett fordi de ikke tør å gå ut i en ny jobb med lav inntekt. Fordi da har de ikke råd til å betale tilbake det skyhøye lånet, sier Skovli.

Studentlederen får støtte fra elevrådslederen ved Norges Kreative Fagskole i Bergen, Sina Jahanbakhsh.

Vi støtter BIs uttalelse om at privatskoler er altfor dyrt. Vi ser jo hvert år at de offentlige skolene fylles opp og det blir vanskeligere og vanskeligere å få plass. Da blir privatskoler redningen for mange, sier Jahanbakhsh.

Hvor vil de kutte?
Leder for Bergen AUF, Natalie Milde, er helt uenig i forslaget fra BIs studentforening.

Denne saken er en av mange som viser forskjellene på de borgerlige og våre prioriteringer. Hvor skal det kuttes? Studenthelsetjenesten? Oppvarming av lesesaler? Dette handler om prioriteringer, sier hun.

Milde mener at privatskoler allerede får god nok støtte.

Private utdanningsinstitusjoner mottar statsstøtte allerede i dag og studenter ved private høyskoler og universitet får hjelp fra Lånekassen på lik linje med studenter i det offentlige, og det mener vi er helt riktig, forteller hun.

Studentlederen fra BI er sikker på hvordan han ville prioritert om han hadde makten.

– Mange privatskoler har et så unikt studietilbud at staten burde gripe inn å betale mer for å gjøre det mer attraktivt. Det skal være penger nok til å finansiere dette, sier Skovli.

– Kommer til å kjempe

Dette utsagnet kjøper ikke AUF-lederen.

Vi ønsker å bruke hver ledige krone på å gjøre offentlige universitet og høgskoler best mulig, og ikke minst gratis slik at det er tilgjengelig for alle. Dette er hovedgrunnen til at vi ikke støtter forslaget fra BIS, sier Milde.

Skovli kommer uansett ikke til å gi seg på dette punktet.
– Ja, vi kommer til å kjempe for denne saken. Privatskolestudenter burde få mer støtte fra staten. Slik er det bare, sier han bestemt.

Hva mener du? Bør privatskolestudenter få mer støtte fra staten?
Ta diskusjonen i feltet under!

Kommentarer