This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=3&feed=rss2

Studenter som søker seg inn på profesjonsstudiet i psykologi, risikerer å måtte søke om og om igjen i flere år da det ikke eksisterer noen ventelisteordning.

Universitetet i Bergen tar hvert år inn rundt 500 elever på årsstudium i psykologi. Bare 41 av disse kommer inn på profesjonsstudiet hvert semester. Dette gjør det vanskelig å komme inn, og karaktersnittet har blitt presset til det ytterste.

– I fjor hadde vi rundt 90 søkere med A i snitt, og med bare 41 plasser måtte vi ha en loddtrekning blant A-kandidatene, forteller Jarle Eid, dekan ved Det psykologiske fakultet.

De søkerne som likevel ikke fikk plass stiller med blanke ark når de søker igjen til neste semester.

– Om du er på 2. plass på suplereringslisten det ene semesteret men ikke kommer inn, kan du havne helt ned på 99. plass neste gang du søker. Dette er veldig urettferdig, mener Kathrine Bush, førstesemesterstudent på profesjonsstudiet.

Så lenge ordningen er som den er i dag, kan andre studenter med samme snitt som deg havne foran i køen og komme inn før deg, selv om du var høyt oppe på supplereringslisten.

– Det at studenter som har brukt kortere tid på å oppnå samme snitt som deg, kommer inn før deg, er veldig irriterende, mener Silje Schevig, andresemesterstudent på profesjonsstudiet.

Hun var selv var nødt til å ta opp to fag fire ganger og vente flere år før  hun kom inn på profesjonsstudiet.

– Jeg har i teorien en bachelorgrad i årstudium, forteller Schevig.

Det har blitt vurdert hvorvidt inntaksordningen i Trondheim og Oslo fungerer bedre enn den i Bergen. Der gjøres opptaket gjennom Samordna opptak, og studentene blir tatt direkte opp for hele løpet i psykologi. Studentene er derimot usikker på hvorvidt dette vil være mer rettferdig.

– Slik det er her i Bergen er det de som er gjør det bra på årsstudiumet i psykologi som kommer inn på profesjonsstudiet. I Oslo er det derimot de som er gode i allmennfagene som kommer inn, og de trenger nødvendigvis ikke å bli de beste psykologer, sier Schevig.

Dekan Jarle Eid, forteller at det har vært oppe til vurdering, men at de heller vil utvikle den ordningen de allerede har.

– Nytt av året skal vi fordele alle 82 studieplassene for begge semesterene samtidig. Dette innebærer at om vi ikke kan gi studentene plass på høstsemesteret, kan vi garantere dem en plass på vårsemesteret, forteller Eid.

Et annet irritasjonsmoment for studenter som prøver å komme inn på profesjonsstudiet i Bergen, er at studenter fra andre skoler kommer foran dem i køen.

– I for eksempel Oslo har man 7,5 poengsfag på årstudiumet i motsetning til 10 og 15 poengsfagene du har på UiB. Dette fører til at du kan få en B på et helt annet nivå i Oslo enn her i Bergen, forteller Aurora Helgesen, nestleder i Studentutvalget på Det psykologiske fakultet.

Dette betyr at en elev som kommer fra Oslo med én B og resten A, vil ha et høyere snitt enn en elev fra UiB med én B og resten A.

– Vi har en komité som overvåker søkingen, og som sørger for at ting går rettferdig for seg. Desverre kan vi ikke bestemme hvordan de andre universitetene legger opp studiene sine, forteller Eid.

 

Kommentarer