This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=14&feed=rss2

I Bergen sitter 25 år gamle Espen Hobbesland på hybelen og leser lekser. Det er bare et problem. Espen fryser fordi han ikke har råd til å betale strømregningen. Etter at ekstremkulden slo innover store deler av landet for omlag to uker siden, har dette fått store følger for mange.  Stadig flere sliter med betalingen når sprengkulden biter i husveggen på og strømprisen  stiger. Særlig yngre og enslige, med allerede trang økonomi, kjenner prisøkningen – og kulden – på kroppen.

Seks lag

Student Espen Hobbesland har måttet omstille seg etter at kulden for alvor satte inn, og ikke lengre hadde mulighet til å betale de stadig økende strømregningene. Da BSTV møttte ham på hybelen fredag ettermiddag hadde han seks lag med klær på overkroppen.

– Jeg er ikke en som har det for vane å fryse lett, men nå var det ingen annen råd. Jeg har aldri opplevd maken. Det var en brå overgang fra de varme sommermånedene til dette her, sukker studenten oppgitt fra skrivepulten.

Driver ikke veldedighet

Og det er ikke bare Espen som fryser og er kald om dagen. Det Norske Strømselskap sier de er klar over at mange sliter når strømregningen presses opp, men hevder det er lite de kan gjøre.

– Vi gjør bare jobben vår, og har tatt strømmen til omlag 1500 husstander i Bergensområdet bare den siste uken.Vi kommer ikke til å gi oss med det første og vil opprettholde de uanmeldte kontroller så lenge vi har mannskaper nok. Det er brutalt, men slik er det når folk ikke kan gjøre opp for seg.

– Tenker dere på konsekvensene til de som blir sittende uten strøm under en ekstremkuldeperiode som den vi opplever i Norge nå?

Vi skiller ikke mellom studenter, eller trydgemottakere. Her er ingen trynefaktor, det er en for alle, og alle for en, sier Junker.

Finnes håp

For de med trang økonomi og lange underbukser på, finnes det allikevel håp. Et av dem er hvis Strømselskapets representanter finner boligen for kald til å oppholde seg i, etter den såkalte «10-graders regelen», som ble vedtatt av Stortinget etter fjorårets kuldeperiode.  Da må det gjennom avanserte målinger påvises at flere av husets vitale oppholdsrom holder 10 grader eller mindre. Og, etter det BSTV kjenner til, er situasjonen nå så prekær for mange husstander at regjerningen, uavhengig av 10-graders regelen, vurderer å komme med strakstiltakt til dem som ikke klarer å betale strømregningen.

Vil du hjelpe Espen og andre vanskligstilte i kampen mot strømleverandørene? Klikk deg inn på http://www.facebook.com/bstv.no og bli tilhenger!

Kommentarer