This text will be replacedhttp://bstv.no2/?cat=4&feed=rss2

Denne videoen er redigert etter den ble publisert: BSTV ble gjort oppmerksom på at en av intervjuobjektenes tittel var skrevet feil. 

Hijab som hodeplagg

Hijab er et religiøst plagg som bæres av muslimske kvinner, som også er det vanligste plagget i Islam i dag. Plagget kom til vanlig bruk på 1970-tallet. Det er mest vanlig at muslimske jenter begynner å gå med hijab i 10 til 12-års alderen, om de i det hele tatt velger å bruke plagget eller ikke.

Professor i historie Knut S. Vikør forteller følgende

– I Koranen står det at en skal være anstendig kledd, både menn og kvinner, men det står ingenting spesifikt om hvordan dette skal være. Dette med at en tildekker håret har eksistert også før Islam, det har vært vanlig i Arabia og det var vanlig i for seg helt frem til 1900-tallet. Men etter denne spesifikke formen som vi kaller hijab i dag, er nye tilpasninger, dette med et hodeskjerf som knytes under haken. 

Kvinneundertrykkende?

Debatten om hijab er stadig pågående. En part mener at det å gå med hijab handler rett til til å ytre religionsfrihet, i motsetning til den andre parten av debatten som mener at hijab er direkte kvinneundertrykkende.

Vikør forteller at diskrimineringen rundt plagget kommer til stede utifra hvordan det blir behandlet.

– De aller fleste som går med hijab bestemmer det selv. Det at en tvinges til å gå med hijab kan naturligvis også forekomme, hvis det er problemer i familien. Om man har en familiefar som insisterer på at døtrene skal vise avstand til den vestlige verden, for de (muslimene) som bor i vesten, og så videre.

– Det ligger jo også i hijaben, naturligvis, at det er en forskjell på kvinner og menn. Menn skal jo også være anstendig kledd, men utifra at de helst ikke skal ha shorts høyere enn til knærne, så er det ikke noen spesielle krav. Mange mener jo at kvinneundertrykkingen ligger i nettopp dette, at det er ulike klesplagg, ulike markeringer for kvinner og menn i seg selv, fortsetter han videre.

Israt Begum. styremedlem i Bergen Moské forteller at det blir feil å dra alle muslimske jenter som går med hijab under én kam

– Det blir ikke relevant å si noe om hver av de, når de selv faktisk velger om de har lyst til å gå med det (hijab) eller ikke, forklarer hun.

Jentene vi snakket med på gaten fortalte også at det å gå med hijab var noe de valgte helt selv, da de følte seg klare for det.

Kommentarer