For andre år på rad er det duket for Arabisk filmfest i Bergen. Arrangementet som første året var et samarbeidsprosjekt med «Arabisk Filmdager» i Oslo står i år litt mer på egne føtter. Festivalprodusent Vibeke Koehler kunne melde om at arrangementet var en slager i år også.
– Vi har flotte gjester i år også, besøkstallene har vært fine hittil. I fjor hadde vi en Emmyvinnende regissør, og i år har vi en Oscarnominert regissør, sier Koehler.
Russisk propaganda
På programmet var det fremvisning av flere filmer slik som «The Nine Hilton Incident» og «Ali, the Goat and Ibrahim», men den filmen som har blitt mest omtalt internasjonalt er filmen «Last Men in Aleppo». Den særdeles sterke filmen fylte opp Cinemateket på USF Verftet. Filmen handler om de siste gjenværende innbyggerne i den krigsrammede byen da Assad regimet, med hjelp av russiske styrker, prøvde å ta over Byen.
Denne filmen, som nå er ett år siden ble premiert, har gitt store konsekvenser for regissør Feras Fayyad. Selv om filmen har vunnet titalls av priser rundt om i verden, så følte Fayyad seg utrygg.
– Den Syriske borgerkrigen er en av de største krigene siden 2. verdenskrig. Russerne drev en heftig propagandekampanje mot meg da filmen ble lansert. De mener at det jeg viser i filmen er feil. Jeg ble offer for at tilfeldige personer i gatene truet meg og kalte meg terrorist. Noen folk var hyggelige helt til de fikk høre navnet mitt, sier Fayyad.
Fayyad som har vært i fangenskap av Assad regimet mener fortsatt at dette er mer skremmende en torturen han opplevde i fangenskap.
– Nå som populariteten til filmen har spredd seg så mye rundt i verden må jeg være mer forsiktig. Jeg føler meg aldri helt trygg.
– En film om brorskap og familie
Før filmen starter inne på Cinemateket sa Fayyad til publikum at de ikke skulle tenke på krigen og bombingen, men først og fremst om familiene som blir fremvist og hvordan krigen påvirker dem.
– Budskapet jeg vil fremme i filmen er forholdet mellom vennene, familiene og brorskapet mellom folkene som blir igjen i den krigsrammede byen. Det er ved å oppleve intimiteten blant folkene som sammen jobber for å leve gjennom dette, at folk kan skjønne hvordan noen følte at det var verdt å bli igjen i Aleppo, sier Fayyad
– Gjennom denne filmen vil også seerne forstå hva som står bak flyktingskrisen som rammet Europa. De får også vite hvem som var involvert i krigen, hvem som ble drept. Det var tross alt sivile som det døde flest av. Men viktigst av alt så får du vite hvordan mennesker oppfører seg når du er omringet av krig og lidelse. Det er nemlig da man kan vise frem noe av det beste vi har som mennesker. Hvordan man i en håpløs situasjon sammen kan finne de få lyspunktene som gjør livet verdt å leve.