This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Alkohol spiller som regel en stor rolle i livet som student. Man blir ekstra komfortabel i sosiale situasjoner, smilet sitter litt løsere og livet føles noen hakk bedre.

Men av og til kan det bli litt for mye og det tipper over til det stadiet hvor sansene blir sløvet og den kritiske tankegangen forsvinner ut vinduet. Lykkepromille-prosjektet til SiB handler om å holde alkoholinntaket på det stadiet som gjør at en føler seg lykkelig, og til høsten lanserer de en ny app som skal hjelpe deg med dette. Vi har fått en liten sniktest.

Hvorfor blir vi lykkelig av alkohol?

Når en drikker alkohol øker nivået av to vesentlige stoff, nemlig dopamin og GABA. Dopamin er forbundet med belønningssystemet i hjernen. Om en for eksempel spiser mat eller har sex, som er viktig for at en art skal overleve, så øker nivået av dopamin og man får en følelse av velbehag og lysten til å gjenta handlingen forsterkes.

Men med en promille på rundt 1 stopper økningen av dopamin opp, mens GABA, som er en hemmende transmittersubstans i nervesystemet, fortsetter å stige.

– Med økt alkoholinntak så stiger nivået av GABA som lammer aktiviteten i hjernen. Det kan også være veldig behagelig og avslappende, men man blir mindre selvkritisk som er en årsak til at vi gjerne drikker mer, sier prosjektleder for Lykkepromille, Ingvill Skjold-Thorkildsen.

Bruker appen selv

Lykkepromille er ikke bare beregnet for studenter, men for alle som er nysgjerrig på hvordan alkohol påvirker kroppen. Man taster inn kjønn, alder, vekt og høyde. Underveis legger man også inn enheter man drikker. Det er lagt inn typiske enheter i appen, som et glass vin eller en halvliter med øl.

– Når jeg har vært på ferie i en storby og gjerne tar et glass vin til lunsj så lurer jeg på hvor mye promille jeg får av det glasset og hvor lenge det ene glasset varer. Også kan jeg se hvordan det påvirker meg selv i forhold til andre, forteller Skjold-Thorkildsen.

Ikke et verktøy for å se hvor mye man kan drikke

Appen stopper målingen når man har nådd 1 i promille, og man får et varsel om man prøver å legge til en enhet alkohol som gjør at en går over den grensen. Grunnen til dette er ganske enkel, forteller Skjold-Thorkildsen.

– Det kan bli konkurranse i å få den høyeste promillen. Noe som er fryktelig farlig. Vi kan ikke ha et produkt som tillater det.

Lykkepromille er i betastadiet nå. Appen blir lansert i løpet av sommeren, og er klar til semesterstart i august. Les mer om prosjektet her.

BSTV gjør oppmerksom på at vi arbeider med et betalt oppdrag for Lykkepromille-prosjektet. Denne reportasjen er uavhengig av dette og de involverte har ikke deltatt i reportasjen.

Kommentarer