This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Alexander Skadberg har gjort det å fortelle om livet sitt til et levebrød. Han har en meget sterk historie å fortelle og det som han tidligere har formidlet gjennom utallige foredrag skal han nå bringe ut til publikum med sitt nye monolog forestilling.

– For fem år siden så satt jeg meg et mål om at om fem år skal det skje noe stort. Nå står vi her, bare fem timer før showstart. Jeg føler det var i går jeg sa det var fem uker til, sier Skadberg.

Adopsjon og ADHD

Da Skadberg var to år ble han adoptert fra Colombia til et hjem i Bodø.

– Jeg hadde fått min helt egen far som var lektor, min helt egen mor som var sykepleierlærer og en storebror som kunne alt! sier Skadberg under forestillingen, men det som var så bra i starten begynte å gå nedover allerede i 2. klasse da han ble diagnostisert med ADHD.

Selv føler han at selve diagnostiseringen ikke nødvendigvis var noe negativt. Han fikk vite hvorfor han var høyt og lavt og alltid hadde mye energi. Dessverre er det negative sider med ADHD slik som sinneproblemer. Han forteller blant annet under forestillingen om første gangen han ble utvist fra skolen i an alder av 8 år da han risset opp ermene til en lærer med en passer.

– Hvis vi skal bli et bra samfunn er det viktig at vi er åpne med hverandre. For at vi skal bli mer åpne er det viktig at noen snakker ut først. Som det å rekke opp hånda i forelesninger. Det er ikke før den førte har rukket opp hånda at alle andre følger etter.

Barnevernet

I 8. klasse ble Skadberg sendt til beredskapshjem ikke lenge etter at han hadde møtt opp full på skolen. Da han lenge trodde det var barnevernet som var «den store stygge ulven» som tok han vekk hjemmefra, endret han litt syn litt da han snakket med moren for et par år tilbake.

– Jeg fikk høre at det var moren min som hadde kontaktet barnevernet. Det var hun som godtok beredskapshjemmet og senere plasseringen på Yttrabekken Undomshjem i Mo i Rana. Hadde det ikke vært for henne hadde jeg ikke vært her i dag.

– Storebroren min  var veldig eksperimentell med narkotiske stoffer og sex i ung alder. Etterhvert begynte han også å selge sex til endre menn ved den lokale togstasjonen. Så hun var vel redd for å miste en sønn til.

Vil nå ut til alle

I 2008 ble Skadberg også utsatt for overgrep da en eldre mann som hadde blitt kjent med storebroren tvang han til å utføre seksuelle handlinger.

Skadberg har som et mål å få folk til å tørre å snakke ut om sine problemer, uansett hva de har opplevd. Det tok Skadberg 13 år før han følte han fikk snakket ut om det han hadde opplevd.

– Vi fikk en oppgave om å lage en framføring om hvordan vi har blitt den den vi er. Og for meg var det veldig lett. Jeg ble faktisk ferdig først og fremførte ikke lenge etter. Da skjønte jeg at det er dette jeg vil gjøre. Jeg vil ikke bare nå ut til de med de samme problemene som meg, men også den «vanlige mannen i gata». Alle har et behov for å dele.

Kommentarer