Den siste tiden har debatten om bruk av stoffer som Ritalin, Concerta og Modafinil dukket opp igjen. Disse legemidlene skrives helt lovlig ut som resept til personer med for eksempel ADHD, men et problem er at studenter som er friske kjøper det ulovlig av medstudenter for å jukse seg til bedre karakterer. Hva skal man gjøre med problemet, og er det lurt at friske studenter bruker det som «puggedop»?
Professor ved det juridiske fakultet, Hans Fredrik Marthinussen forteller oss at han tror at dersom enkelte studenter starter med medikamenter som for eksempel Ritalin for å jukse seg til bedre karakterer, kan det spre seg ved at andre studenter gjør det samme fordi at de føler at de må holde oppe standarden. Han forteller at det er en stor konkurranse blant studentene, og påpeker at de ansatte ved Universitetet er med på å øke presset. Allikevel mener han at det finnes bedre måter å løse presset på.
– Hvis man lever rimelig fornuftig og smart så trenger man ikke den type midler. Hvis man på død og liv skal feste godt i eksamensperioden, og bruke piller av ulik art for å håndtere at man mister noen dager fordi man er sliten og trøtt, så går det i hvert fall galt. Det er ganske enkle ting studenter bør tenke på når de leser til eksamen, forteller professoren.
Unngå bruk
Professor i farmasi, Svein Haavik er kritisk til bruken av medikamenter av den typen for friske studenter. Han råder dagens studenter til å unngå bruk av slike medikamenter dersom man ikke trenger å bruke det.
– Jeg er veldig skeptisk til det, jeg tror nytten i det lange løp vil være begrenset av sånne ting, også er det et stimulerende legemiddel. Hvis en for eksempel ser i felleskatalogen så kan man få masse bivirkninger av disse legemidlene. Både psykiske bivirkninger og bivirkninger for eksempel på hjerte- og kar, så jeg er veldig skeptisk til sånn bruk.
Handler om holdning
Studentene BSTV snakket med har aldri vært borti legemidler av denne sorten selv, men påpeker at de har hørt om tilfeller hvor temaet har blitt tatt opp blant studenter. Søren J. Skaar er imot at studenter som ikke trenger medikamentene bruker det for å skaffe seg bedre karakterer.
– Mye har nok med en holdning til hvordan man skal pugge og lære. Kanskje de føler at det er press på å kunne mest mulig, og prøver å unngå et stressmoment hvor frykten ligger for at de ikke kan noe ved hjelp å ta prestasjonsfremmende midler for å unngå stresset, sier Skår.
Kan ikke avskrive bruken helt
Til tross for mye negativ omtale mener jusprofessoren at man ikke kan avskrive bruken helt.
– Hvis folk kan få et stoff med relativt beskjedne bivirkninger som gjør at man presterer bedre i jobben og har et bedre liv, så kan man ikke bare ut fra et ideologisk standpunkt si nei fordi det er et legemiddel.