This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Flere ungdomspartier og organisasjoner hadde tatt turen til Torgallmenningen der det ble delt ut fakler og holdt appeller til minne om natten for 78 år siden. Arrangør Tonje Holta var fornøyd med kveldens arrangement, men innrømmer at hun savnet noen fra det jødiske miljøet.

– Vi kontaktet flere jødiske representanter, men problemer er at det er veldig få jøder i Bergen. De bor hovedsaklig i Oslo og Trondheim. Vi spurte mange, men alle sa nei.

 

Brobygging, ikke brobrenning

Hovedappellant Alexander Petersen, nestleder i Norges Handikapforbund Ungdom Sørvest, holdt den innledende talen og snakket om nazismens herjinger og hvordan ikke bare jødene, men også de handikappede ble rammet under Krystallnatten.

– Fremmedfrykt og fordommer blusser opp fremdeles. I går (tirsdag) valgte USA en president som velger å reise murer mot meksikanere og muslimer. Dette er ikke brobygging, men brobrenning, og det viser at arrangementer som dette aldri har vært viktigere enn i dag.

– Så man er litt redd for den høyrepopulistiske bølgen som sprer seg rundt om i verden?

– Absolutt. Den formen for populisme setter opp splid og kunstige skiller mellom mennesker. Tidligere kalte man det for raser, nå skiller man på religioner og funksjonsvariasjoner. Man glemmer litt at vi bare er ett folk, én menneskehet, som egentlig er ganske like.

 

Kommentarer