This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4850&feed=rss2

Vi nordmenn kaster over 300 000 tonn mat hver eneste dag. Gründerne bak appen Too Good To Go ønsker å minske dette tallet. Appen gir restauranter, kafeer og bakerier muligheten til å selge mat som de vanligvis ville kastet.

I Javasnutt skal vi denne høsten teste ulike apper for å finne ut om de er nyttige eller ikke. I den første episoden sjekker vi ut appen Too Good To Go. Ifølge nettsiden til appen er målet å redusere matsvinn i butikker, hoteller, bakerier og restauranter med å selge overskuddsmaten deres rett før stengetid. Vi har vært ute og testet om appen fungerer som den skal, og hva vi får fra de forskjellige stedene.

 

Kaster mat som er mer enn spiselig

I følge forskning.no kaster vi rundt 25% av all mat som produseres og omsettes. Det vil si at vi Nordmenn kaster omkring 300 000 tonn mat hvert eneste år. Restauranter og bakerier kaster mye mat, og vi forventer at det er dagsferske produkter som selges hver eneste dag. Resultatet av dette er at det blir mye mat som kastes. Too Good To Go gjør at de kan selge porsjoner med mat som egentlig skal kastes.

– The goal is to get as many people as possible to start using the app and to understand how important it is to not waste food, forteller ansvarlig for Too Good To Go på Vestlandet, Acacia De Meo.

Hvis du har lyst til å teste ut appen er det lurt å notere seg at du ofte må stå opp tidlig for å bestille. Porsjonene i bakeriene rundt sentrum blir fort utsolgte, så det gjelder å være tidlig ute. Selv om man bestiller maten om morgenen, så henter man ikke maten før rundt stengetid. Hva du får i porsjonene avhenger av hvor mye de har igjen.

 

– Jeg kaster selvfølgelig noen brødskalker i ny og ne

Edvard Muli Langen som studerer ved Universitet i Bergen har selv aldri prøvd appen, men sier at appen høres veldig spennende ut, og at dette er noen han kommer til å teste ut selv. Selv sier han at han ikke kaster spesielt mye mat, men at det selvfølgelig blir litt av og til.

– Jeg spiser som regel mesteparten av maten jeg har, men selvfølgelig kaster jeg noen brødskalker i ny og ne.

Hva du får i posen er forskjellig overalt, og avhenger av hvor mye mat som er igjen. Er det lite aktivitet i butikken om dagen, så blir det mer mat i posen. Vi testet hva vi fikk på to ulike steder i Bergen. På Baker Brun ved Byparken fikk vi ett brød, to rundstykker og en kakemann i posen. På Sjømatportalen på Laksevåg senter fikk vi en porsjon med ferdigmat og et rundstykke med egg og reker. På lørdager selger Sjømatsportalen også fisk i appen.

Appen fungerer veldig bra. Den er lett å forstå, og det er ingen nevneverdige problemer med å bruke den. Vi trenger flere slike tiltak som dette, for at prosentandelen mat vi kaster skal synke. Det eneste som er dumt med appen er det at man må være tidlig ute for å bestille. Too Good To Go kunne også gjort det mulig å annullere ordren hvis man ikke får mulighet til å hente maten, dette da selvfølgelig slik at man får tid til å selge porsjonen til noen andre.

 

Musikk: http://www.bensound.com/royalty-free-music

Kommentarer