Tirsdag kom budsjettkomiteen i Velferdstinget med sin endelige innstilling til fordeling av semesteravgiftspengene for 2017. Budsjettkomiteen har de blant annet satt en standardsats per medlem i studentidrettsforeningene. Ikke alle er enige i at dette er en god plan.
Velferdstinget deler hvert år ut en viss andel av semesteravgiftspengene til ulike studentorganisasjoner i Bergen. Hvor mye penger hver organisasjon får blir først bestemt på møte i Velferdstinget 5. november, men i forkant er det en budsjettkomité som behandler alle søknadene og kommer med en innstilling på hvordan de mener pengene bør fordeles. I år er potten på 5,9 millioner kroner.
– Arbeidet har generelt sett vært utfordrende, sier Magnus Nygaard, medlem i budsjettkomiteen.
Budsjettkomiteen har gjort noen tiltak for å bedre prosessen med den endelige innstillingen.
– Et av de tiltakene vi særlig har sett på er at internvelferd i søkerorganisasjoner ikke gavner hele studentmassen. Vi har derfor valgt å innstille negativt på blant annet det, sier Nygaard.
– Når det kommer til idrettslagene har vi basert oss på en fordelingsnøkkel på 375 kroner per studentmedlem.
– BSI er det eneste idrettslaget som er åpent for alle
BSI mener at fordelingsnøkkelen på 375 kroner per medlem blir urettferdig da de er det eneste idrettslaget som er åpent for alle.
– Det er merkelig at man skal ha samme sats for alle studentidrøettslagene fordi det er sånn at noen er lukket og tar kun inn medlemmer fra sine egne institusjoner, sier leder for BSI Njål Larry Kvendseth.
– Alle midlene blir gitt med forbehold om at organisasjonene er åpen for alle, det får de også beskjed om. Og det sier de selv at de er, sier Sondre Riisøen som er delegat i Velferdstinget fra Høyskolen i Bergen. Han sier videre at det er upassende at et annet idrettslag kritiserer de andre idrettslagene det gjelder og tenker at det er et forsøk på å bedre sin egen situasjon.
– Jeg mener at studentidretten skal være åpen for alle, det er også den informasjonen jeg har fått, avslutter Riisøen.
Diskusjon om medlemstall
Det ble også diskusjon angående medlemstallene til BSI. BSI mener at den endelige innstillingen ikke reflekterer de reelle medlemstallene deres.
– Vi har en 70% stundentandel, det vil si at vi har 1820 studenter, sier Kvendseth.
Etter pressekonferansen skriver budsjettkomiteen følgende i en e-post til BSTV:
Budsjettkomiteen mener det er beklagelig at BSI hevder at komiteen ikke har lagt seg på det riktige medlemstallet for BSI i komiteens vurdering av årets innstilling. For å sikre en rettferdig fordeling av semesteravgiftsmidlene har budsjettkomiteen tatt utgangspunkt i de opplysninger som fremkommer i organisasjonens søknad til Velferdstinget. BSI har i sin søknad et utfyllende kapittel som omhandler medlemstall. Her fremkommer det at BSI sitt egentlige studentmedlemstall, ut fra organisasjonens egne opplysninger, er noe uvisst. Søknaden opplyser at både 1213, 1460 og 1600 er realistiske anslag på organisasjonens faktiske studentmedlemmer. Budsjettkomiteen har valgt å legge seg på omtrentlig gjennomsnitt av de opplyste studentmedlemstallene, nemlig 1400.
BSTV har fått tilgang til BSIs søknad der de skriver følgende om medlemstall:
Hvis man tar utgangspunkt i den samlede studentandelen fra internsøknadene på 63% vil BSIs samlede anall studentmedlemmer ligge rundt 1460. Hvis man istedet bruker sudentandel på 75% etter korrigering for de to gruppene som skiller seg klart ut sitter man igjen med omtrent 1750 studentmedlemmer. Det er realistisk å anslå at det reelle tallet ligger et sted i underkant av 1600.
Budsjettkomiteen skriver videre i e-posten:
Siden budsjettkomiteens foreløpige innstilling ble offentliggjort, 27. september, har BSI hatt nærmere fire uker på seg til å korrigere eller kommentere at det opplyste studentmedlemstallet tilsynelatende ikke er korrekt. Under Velferdstingets møte 4. oktober hvor den foreløpige innstillingen i offentlighet ble gjennomgått og diskutert, tok videre heller ingen representanter fra BSI ordet. BSI valgte først å motstride medlemstallet Budsjettkomiteen har lagt seg på da endelig innstilling ble presentert, 18. oktober.
Velferdstingets delegater skal bestemme en endelig fordeling på VT-møte 5. november.
BSTV mottar penger fra Velferdstinget.