This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Agnes Vevle Tvinnereim, som var med å starte Bærekraftige Liv på Landås, forteller at organisasjonen er basert på handlingsorientering. – Vi tenker at det er lettere å gå fra handling til holdning enn motsatt, sier hun. Og det var akkurat slik handlekraft Ingvild Svabekk viste da hun tok kontakt med Bærekraftige Liv på Nordnes for å få organisert en matbyttefest.

Mat er et hyggelig samlingspunkt

– I mange år har jeg stått hver høst og produsert syltetøy, saft og gelé. Da har jeg hatt tilgang på noen få bærsorter. Men så kom jeg over en rubrikk for matbyttefest i Oslo, og tenkte at noe slikt hadde vært fint å få til i Bergen også, forteller Svabekk. Hun kjente litt til Bærekraftige Liv på Nordnes fra før og kontaktet derfor dem.

Tvinnereim forteller at man har en del fokus på mat fordi det er noe folk tenker på som en positiv og hyggelig ting. – Miljøkampen blir ofte forbundet med at man er sinte og misfornøyde. Vi ønsker å ta kampen fra protest til fest, forteller hun. Tvinnereim jobber med Bærekraftige Liv og Matkollektivet på heltid.

Hun forteller at det hele startet i 2008, da hun satt og snakket med noen naboer om klimakrise og andre alvorlige temaer. De tenkte at noen må gjøre noe, og en av naboene sa “Tenk om “noen” er oss”. Dermed begynte de å tenke på hva de kunne gjøre for å få nabolaget med på ting som kunne gjøre dem mer bærekraftige.

En lokal matleverandør

Matkollektivet baserer seg på å levere matkasser på døren til folk enten ukentlig eller annenhver uke. For øyeblikket har firmaet en abonnementsløsning med kun et produkt. Tanken er å bruke dette populære produktet til å sikre økonomisk stabilitet, slik at man senere kan utvikle firmaet videre.

Det som gjør at Matkollektivet skiller seg ut, er at man ønsker å etablere en direkte distribusjonskanal mellom bøndene på Vestlandet og forbrukerne i Bergen. På den måten sikrer man at forbrukerne kjenner til hvor maten kommer fra, og under hvilke forhold ting produseres.

Et annet aspekt er at man sikrer økonomien i regionen. Tvinnereim forteller at dersom man bruker en krone på mat som ikke er produsert lokalt, vil den kronen bli til 1,30 kr i lokalmiljøet, mens hvis man bruker kronen på mat som er produsert lokalt, vil kronen utvikle seg til 2,40 kr i lokalmiljøet.

Vil gi hverandre handlingsmot

Tvinnereim erkjenner at lokale aktører, som f.eks. Matkollektivet, vil slite med å konkurrere når det gjelder pris på en del varer. Men hun mener at de gode konsekvensene og den sosiale bevisstheten veier opp for prisforskjellene. – Det handler ofte om et verdivalg. Jeg tror ikke alltid at «billigst er best». Vi må huske på verdien varene har for vår region, mener Tvinnereim.

Hun forteller videre at Bærekraftige Liv sin visjon er å gi hverandre handlingsmot, samtidig som man både reduserer det økologiske fotavtrykket og øker livskvaliteten. – Før vi er på et bærekraftig nivå, så er vi ikke i mål, sier hun og forteller at man ifølge tall fra FN hadde behøvd 3,2 jordkloder dersom alle mennesker i verden hadde forbrukt i samme skala som gjør i Norge

Tvinnereim sier at hun tror det viktigste Bærekraftige Liv gjør i Norge er å endre tankene våre og modne oss mot endringer man vet at må skje dersom Norge skal bli en bærekraftig nasjon. – Det å begynne på en omstilling som vi vet presser seg frem tror jeg er utrolig viktig, sier Tvinnereim.

 

Kommentarer