This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Eierne av den nye Zero Waste-kolonialen i Skostredet gleder seg til åpningen og er spente på mottagelsen av den emballasjefrie butikken.

Råvarene er en ny Zero Waste-kolonial som åpnes i Bergen i oktober. Butikken har fokus på å være så emballasjefri og miljøvennlig som mulig.

– Kunder tar med gjenbrukbare beholdere, glass og nett, dette kan de også kjøpe i butikken. Deretter velger de ønsket innhold og mengde selv, sier Anita Bui, en av gründerne som står bak butikken Råvarene.

I tillegg til tørrvarer i løsvekt, selger også Råvarene blant annet miljøvennlig såpe og gjenbrukbare intimprodukter.

 

Emballasje er skadelig

Emballasje er det som varene vi handler er pakket inn i, i hovedsak plast. Vi benytter oss mye av emballasje, også når det ikke er nødvendig og dette fører til et stort avfallsproblem.

– Det hjelper om vi kjøper varer som ikke er pakket inn. Vi kan heller ta med egen gjenbrukbar emballasje som for eksempel handlenett eller glasskrukker. Ved å handle emballasjefritt kaster vi også mindre mat fordi da er det lettere å planlegge måltidene og deretter kjøpe akkurat den mengden vi trenger, sier Mette Lomsøy, leder for Spire Bergen.

Plast har innvirkning på helsen vår fordi det inneholder hormonforstyrrende stoffer og vi vet ikke helt hvordan disse stoffene påvirker helsen vår.

– Mange produkter vi bruker inneholder også mikroplast. Mikroplast kan for eksempel være små plastbiter som finnes i tannkrem og når tannkrem blir skylt ut i sjøen, kommer tilbake til oss gjennom maten vi spiser, forklarer Lomsøy.

 

Fra idé til butikk

Ideen rundt Råvarene spiret opp sommeren 2014, men prosjektet startet ikke opp for fullt før Anita Bui og Hilde Øvereeide møttes på Eventyrlyst i Hardanger i mai 2015.

Siden da har de engasjert mange lokale designere, blant annet snekkere og møbel- og lysdesignere til å være med på dette prosjektet. Dette er fordi Bui og Øvereeide ønsker å bidra til lokalsamfunnet og å gi noe tilbake til Bergen.

– Vi ønsker å engasjere, involvere og dermed få til et godt sluttresultat, sier Bui smilende.

 

Bedre på miljø?

Lomsøy i Spire Bergen er optimistisk for miljøframtiden.

– Jeg tror vi er på vei til å bli bedre på dette i Norge. Vi viser mer engasjement rundt miljøspørsmålet. Det virker som vi tenker mer og mer over hva vi kjøper, og butikker som Råvarene i tillegg til vintage-butikker og loppemarked er heldigvis veldig populært for tiden, sier Lomsøy fornøyd.

 

Kommentarer