This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Mohamedou Slahi har vært innsatt i Guantanamo siden 2002 uten tiltale, dom eller rettsak. Han er den eneste fangen i Guantanamo som har utgitt en bok. Hans bror Yahdih Slahi og redaktøren for boken Larry Siems var i Bergen for å formidle Mouhamedous utrolige historie.

Bakgrunn
Mouhamedou Ould Slahi, fra Mauritania, ble arrestert i 2002 fordi amerikanske myndigheter mistenkte at han hadde en tilknytning til Al-Qaida. Mohamedou Slahi reiste til Afrghanistan i 1990 for å støtte Mujahideen. Dette var en motstandsgruppe som kjempet mot den sovjetiske invasjonen av Afghanistan (1979-1989), med støtte fra USA. Mohamedou kuttet etter dette (1992) alle bånd og kommunikasjon med Al-Qaida.

Mohamedou ble arrestert i Mauritania i 2001 og ble holdt i varetekt i en uke. Han ble deretter overlevert til amerikanske etterretningsagenter som arrangerte en tvungen forsvinning og deretter brakte ham til Jordan. I Jordan ble han isolert og avhørt av jordanske tjenestemenn. Mohamedou ble deretter overført til en amerikansk militærbase i Afghanistan før han til slutt ble sendt til Guantanamo i 2002.

På alle stedene ble Mohamedou utsatt for tortur på alle mulige inhumane og groteske måter. Han er regnet som en av de mest torturerte menn i Guantanamos historie.

Boken
Mohamedou er den eneste nåværende fangen på Guantanamo som har klart å skrive og få utgitt en bok om sin historie fra Guantanamo. Han skrev den fra cellen sin i 2005. I boken får man kun innsyn i noe av det han har opplevd fordi store deler er sensurert ut.

Boken ble publisert i 2015 og var originalt et 466-siders håndskrevet manuskript. Det ble med en gang en internasjonal bestselger og har blitt utgitt i mer enn 25 land på 20 ulike språk.

– Jeg ble spurt om å hjelpe å få dette fantastiske manuskriptet ut til det offentlige på vegne av Mohamedou, sier Larry Siems.

På Raftohuset
Yahdih Slahi fortalte mye om hvordan han har drevet kampanje for Mouhamedous løslatelse og hvordan det var å være i en slik situasjon.

– En dag var han bare borte og vi fikk ikke vite hvor han var eller om han hadde det bra. sier Yahdih om brorens forsvinning.

Han fortalte også om når han ble nektet adgang til USA da han skulle delta på ulike arrangement for å snakke om Mohamedous sak. Larry Siems ventet på ham på flyplassen.

– Jeg ble hentet av sikkerhetsvakter da jeg landet og ble holdt til avhør hele natten uten å kunne kontakte noen.

Folk i fare
Arrangementet ble avholdt av Amnesty International i Bergen. Mohamedou Slahi er en av fem sakene i Amnesty International sin «Folk i Fare»-kampanje. Tanja Clifford var med under arrangementet som tolk og arrangør.

– «Folk i Fare» er en internasjonal kampanje. Vi tror at vi kan gjøre en forskjell, gjennom masse støtte, i Mohamedous sak. Det viste vi i kveld nettopp fordi han skal løslates. Forteller Tanja Clifford

Kommentarer