This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Med en dominerende digital hverdag skulle man tro at tegneseriene havnet i skyggen. Tvert i mot, mener Fredrik Rysjedal, medarrangør av tegneseriefestivalen DRAFT. Han tror internett gjør tegneseriene mer tilgjengelige og gir bøkene større verdi. 

– Nå kan du få tak i tegneserier du ønsker å lese på iPad med en gang de blir gitt ut, fortsetter han.

Interessen for å lage tegneserier sier han har vært økende, og formatet har forandret seg med tiden. Utfordringen blir å få folk til å lese tegneserier.

Leserne er utfordringen

– Sist gang jeg sjekket statistikk, i 2006, var det ingen over førti år som leste tegneserier, ler han.

Nå håper han dette har forandret seg. Det å få folk til å lese er nok det som er utfordringen, fortsetter han. Å være bedre på å arrangere festivaler og arrangementer representerer noe nytt. Det håper han har bidratt til denne forandringen.

–Vi bruker andre plattformer enn bare boka for å vise fram tegneserier, og det tror jeg kan være med å nå ut til andre lesergrupper.

Alternative tegneserier

DRAFT ønsker å fremme de ukjente tegneserieskaperne, i både i inn- og utland. De fokuserer blant annet på lengre noveller og selvbiografiene.

– Vi ønsker å fronte at det er en del gode tegneserieskapere som ikke når ut til massen, men de er der, og de vil vi hente til Bergen, forteller Fredrik.

Will Morris er en av de internasjonale tegneserieskaperne som har tatt turen til Bergen. Han fokuser på lengre tegneserier, hvor han henter inspirasjon fra sitt eget liv. I alt mener han at historier er historier, og folk vil alltid sette pris på en god historie.

– I tegneserier forteller man en stor variasjon av historier, og det er noe for alle og enhver, sier Will.

Tegneserier på nett

– Jeg tviler på at tegneseriene kommer til å forsvinne, sier Will Morris.

Han forteller at i en digital verden er det mange tegneserieskapere som prøver nye ting, og utnytter formatet til en nettsidene til å fortelle historiene sine på en god måte.

– Folk vil tilpasse seg Internett, fortsetter han.

Likevel er han og Fredrik enig om at bøkene fortsatt har en stor verdi, og at folk liker bøkene i hendene sine.

Kommentarer