This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1702&feed=rss2

Til vanlig jobber Irene Linnea Bøgh Vaksdal på barneskole og i bar, men etter nyttår har hun vært fullt opptatt med å grave i sitt eget liv for å finne inspirasjon til Immaturus sin oppsetning av «FARVEL HELENA».

Irene Vaksdal har de siste ukene høstet gode kritikker for stykket hun både er skuespiller, manusforfatter og regissør for. Vaksdal spiller lillesøsteren Embla i stykket og forteller at storesøsteren Helene, (spilt av Julie Kobashi Berrum) som dukker opp på døren hennes etter syv år uten kontakt, befinner seg midt i en livskrise og lever i en livsløgn.

– Hun skal bære stykket som en komiker og en tung, tragisk skikkelse, så det er klart at den rollen er litt urealistisk, men det er det jeg liker ved teateret. Vi har denne timen hvor vi skal presse inn alt av følelser. Publikum skal oppleve det som at de sitter på en berg og dalbane.

Inspirasjon fra eget søskenforhold

«FARVEL HELENA» handler om et søskenforhold preget av sjalusi og konkurranse, og Vaksdal forteller at hun har blitt inspirert av sitt eget søskenforhold.

– Jeg ville ha med den såre søskensjalusien som jeg tror preger ganske mange. Det er nok ikke noe man snakker om, men jeg tror alle kan kjenne på de følelsene. Spesielt i mitt tilfelle der søsteren min skulle drive med teater, noe jeg følte veldig eierskap til, så kunne jeg bli veldig trigget.

Hun forteller at stykket er en miks av alt som skjer i nære relasjoner, og det blir vist mye følelser på scenen. Videre sier Vaksdal at det viktigste for henne som regissør er at publikum kjenner seg igjen.

– Det er jo derfor vi står på scenen, vi skal engasjere folk. Om det er negativt eller positivt, det blåser jeg litt i men det skal vekke noe hos dem.

Gruet seg til å bli ferdig

Vaksdal forteller at rollen som manusforfatter var litt kjedelig, men som regissør måtte det til for at alt skulle klaffe.

– Skuespillerne må ha de riktige følelsene i alt, de er nødt til å skru på riktig motivasjon. Det var veldig gøy å ha den naturlige autoriteten og det siste ordet.

Hun forteller at gjengen som spiller sammen i stykket har hatt det utrolig gøy både på øvinger og på fritiden.

– Jeg har tillatt dem å være seg selv. Det har vært noen veldig gode vennskapsknytninger i denne produksjonen. Det har vært mye latter og krangling, men vi har alltid avsluttet med et smil og øl.

Veien videre

Mens søsteren til Vaksdal snart er ferdig med skuespillerutdannelsen har Irene ingen planer om å gå i de samme sporene.

– Det er mye krangling om jobber og det er steinhardt, jeg har vel funnet ut at det er gøy å drive med teater på fritiden. Det finnes mye som er spennende, men i Immaturus vil jeg bli litt til, avslutter Vaksdal.

 

Kommentarer