Toppbilde: SAIH
Den første Please Prize-prisen noensinne, har nylig blitt tildelt saharawienes president Mohamed Abdelaziz, kongen av Marokko og Erna Solberg. De får prisen fordi SAIH mener at de kan spille en viktig rolle i prosessen med å skape fred i Vest-Sahara.
Krever uavhengighet
Vest-Sahara anses i dag for å være et område som er okkupert av Marokko. Vest-Saharas befolkning, saharawiene, krever at landet skal bli uavhengig.
– Folkerettslig har befolkningen i Vest-Sahara krav på å få si sin egen mening om landets fremtid, og den enkleste måten å gjennomføre det, vil være i en folkeavstemning, forteller menneskerettsadvokat Christian Ranheim.
Ranheim mener det er helt usikkert hva som vil være den mest sannsynlige måten at konflikten blir løst.
– Det er ikke noe som tyder på at forhandlinger mellom partene er nært forestående, men jeg mener likevel det finnes et håp om at denne konflikten kan løses, sier han.
Frykter ustabilitet
Men man har ikke ubregenset med tid. Den saharawiske befolkningen, og spesielt den yngre delen, begynner å bli utålmodige.
– Når unge ikke ser noen fremtid for seg selv så skaper det en håpløshet og rastløshet, sier nestleder i SAIH Bergen, Martine Jahre.
– En yngre befolkning som mister troen på fremtiden er ikke noe godt tegn, mener Ranheim, men legger samtidig til at det ikke er noe som tyder på at et voldelig opprør kommer til å blusse opp innen kort tid.
– Men man kan heller ikke utelukke at det er noe som kan skje på lengre sikt, understreker han.
Inspirert av Obamas Nobelpris
– Vi ønsker å gi ut en pris som oppfordrer til fremtidige frihetsprosesser, fremfor å bare sette pris på dem som allerede har fått gjennom fredsprosesser. Prisen er inspirert av Nobels Fredspris i 2009, da Barack Obama fikk prisen, forteller leder i SAIH Bergen, Thea Willoch Njaastad. Obama fikk prisen tidlig i sin periode som president, før han hadde konkrete resultater å vise til, i den tro at hans fremtidige innsats kunne skape fred.
Prisen består av en medalje og et diplom til hver av vinnerne, men i motsetning til Nobels Fredspris deles det ikke ut penger. Njaastad tror ikke at prisen nødvendigvis kommer til å bli et årlig arrangement, men håper at det ikke blir siste gang den deles ut.
– Jeg tror absolutt at det er flere fredsprosesser i verden som trenger en ekstra dytt for å settes i gang, sier Njaastad.