16. januar 1916 lå halve Bergen i ruiner. Etter en enorm bybrann som slukte opp byen måtte den reises på ny. Vi snakket med Gunnar Staalesen og Bryggen museum om den dramatiske brannen, slukkingen og gjenoppstandelsen.
15. januar 1916 var det dårlig vær. Det regnet, det sluddet og det var sterk kuling. Tre menn var i skjul for været inne på J. Berstad Sjøbod ytterst på det som nå er Strandkaien, der de holdt på med en varetelling. Mesteparten av bygget hadde elektrisk belysning, men ikke gangene, så der tente de et lys så de kunne se hva de holdt på med.
Sjøboden inneholdt baller med tjæredrev, et materiale som ble brukt for å tette skipsskrog og var veldig lettantennelig. Det levende lyset i gangen satt fyr på en slik ball, som med én gang stod i flammer. De tre mennene prøvde å slukke den ved å sparke den på sjøen, men den sterke vinden tok tak i den og snart brant halve byen.
Brannmenn var på plass få minutter etter brannen oppstod, men det var allerede for sent og de måtte tenke på hvordan de skulle redde resten av byen.
– Ved Hotell Norge stoppet de brannen inne i selve bygget, hadde de ikke klart det hadde hele Nygårdshøyden vært i fare, sier Gunnar Staalesen.
Staalesen er å regne som en av byens eksperter på bybrannen etter Millenniumstriologien som han skrev, der han blant annet beskriver bybrannen i 1916. Han har nå vært en av forfatterne av en ny bok om brannen, Da byen brant.
Gjenoppstandelse
Selv om brannen skjedde under første verdenskrig ble det sendt store summer fra land i hele Europa for å hjelpe med gjenoppbyggingen. Bergen skulle ikke bare reises igjen, men den skulle også bli bedre.
Gatenettet ble modernisert. Før var gatene der brannen startet som smugene på Nordnes, trange og mange, de ble bygget om til breie og rette gater for biler. Torgalmenningen var heller ikke så flat som den er nå, den var en bakke. Alle husene rundt den ble også fullstendig laget fra bunnen.
Den kanskje viktigste påvirkningen brannen hadde på byen var en del som ikke ble berørt. I 1890 ble det fastsatt at Bryggen skulle rives, slik at nye og moderne bygg kunne settes opp der den står. Da byen brant var rivningen kommet så langt som til Nikolaikirkeallmenningen, etter brannen var det viktigere steder å bruke pengene, og derfor står Bryggen fremdeles.
Jubilant
Det står for tiden en utstilling på Bryggen museum om brannen.
– Flesteparten av byens fotografer hadde sine studioer inne i det hardest rammede området forteller Morten Heiselberg som er fotograf på universitetsbiblioteket. Derfor finnes det få bilder av selve brannen, men mange flere av dagene etterpå.
15. januar 2016 var det hundre år siden brannen. Den ble markert i stor skala med en byvandring ledet av Gunnar Staalesen og tidligere brannsjef Einar Gjessing. Noen tusen mennesker deltok.
De fulgte brannens forløp, fra Strandkaien og innover i byen. Det mest dramatiske ved markeringen var nok da starten på brannen ble gjenskapt, for så å slukkes ved starten. Bergen hadde vært ganske annerledes om de klarte det for hundre år siden.