Eksamensperioden er en hektisk tid for mange studenter. Dette påvirker ofte kostholdet, noe som fører til at studenter gjerne tyr til raske og usunne alternativer.
For studenten Sebastian Øverhaug, blir matvanene påvirket av eksamensstress.
– De blir verre for å si det sånn. Det gjør at jeg har mye mindre lyst til å lage mat når jeg kommer hjem, forteller Øverhaug.
Eksamensperioden endrer rutinene
Daglig leder på Statoil ved Helleveien, Sverre Borgen, merker at studentene har andre rutiner under eksamensperioden.
– Jeg merker at studentene snur litt på døgnet. At de gjerne ikke kommer om morgenen og ettermiddagen som vanlig, men at de kommer litt utover kvelden og gjerne litt på nattestider, forteller Borgen.
For Øverhaug påvirkes spesielt frokost og lunsj, og han i eksamenstiden tyr han en del til raske løsninger.
– Til frokost idag fant jeg det beste og billigste, og det var en skillingsbolle, innrømmer han.
Øverhaug har merket ekstra godt at kaffe inntaket har blitt større under lesingen.
– Jeg har ikke drukket så mye kaffe som jeg har gjort de siste to ukene på hele semesteret, forteller han.
Påvirker konsentrasjonen
Inntak av mye rask og usunn mat kan gi høyt blodsukker, noe som resulterer i konsekvenser for konsentrasjonen underveis i lesingen.
– Hvis en har et stabilt blodsukker vil en holde en stabil konsentrasjon gjennom dagen, forteller klinisk ernæringsfysiolog ved Bergen PT Senter, Mari Oppegård.
En ferdig middag, som for eksempel kebab, kan ha et ganske høyt innhold av mettet fett, salt og lite fiber. Det skal man ikke ha så mye av i kostholdet sitt. Dermed er en hjemmelaget middag å anbefale.
– En hjemmelaget middag har du kontroll over hva du tilsetter, og du kan godt ha med grønnsaker, oppmuntrer Oppegård.