This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

John Jeanette Solstad Remø hadde ikke skilt seg ut på gaten. Hun ser ut som en høy kvinne, men når hun skal vise ID pleier hun å få reaksjoner, for ifølge norsk lov regnes hun som mann. På transminnedagen kom hun til Bergen for å fortelle om sine opplevelser og de utfordringene hun har møtt, og de hun har overkommet.

Transminnedagen

Den internasjonale transminnedagen er den 20. november hvert eneste år. Det er en dag der man husker og minnes alle transpersonene over hele verden som opplever fysisk og mental vold, og ikke minst de som har blitt drept.

Arrangementet i Bergen blir arrangert av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH). LLH kjemper for å bedre rettighetene til lhbt-personer i Norge og resten av verden. Samtidig arrangerer de sosiale sammenkomster.

– Først må det komme en forståelse, så kommer det respekt. Etter det kan vi innrette samfunnet etter det naturen faktisk er, ikke det vi tror den er, forteller Erlend Pedersen som er Styremedlem i LLH Bergen og Hordaland.

Lever som kvinne, tvunget til å være mann

– Aner du hvor ofte du må vise legitimasjon? spør John Jeanette sitt publikum. Ofte når hun skal hente en resept eller sjekke inn på et hotell får hun reaksjoner på at passet sier at hun er mann.

I februar 2014 kom det en ny lov, den sier at det er ulovlig å trakassere på bakgrunn av kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Da søkte John Jeanette om å endre juridisk kjønn fra mann til kvinne.

Hun fikk avslag. Begrunnelsen var at basert på studier fra 50- 60- og 70-tallet skulle ikke transpersoner etter norsk lov ha muligheten til å reprodusere seg. Saken ble tatt videre til Likestillnings- og diskrimineringsombudet (LDO) som fastslo at Helse- og Omsorgsdepartementet sin bestemmelse brøt diskrimineringsloven.

Kamp for å kunne ha rett kjønn

Etter uttalelsen fra LDO skrev John Jeanette en kronikk om situasjonen hun opplevde hver eneste dag. Da ble hun kontaktet av Amnesty som ville at hun skulle være frontfigur for en kampanje som omhandler at transpersoner skal ha juridisk rett til å bytte kjønn.

– Jeg liker å si at jeg tenkte meg grundig om i tre sekunder, og så sa jeg ja, sier John Jeanette til humrende latter fra publikum.

Etter kampanjen satte i gang kom det inn brev, eposter og tegninger til både Amnesty og regjeringen for å vise støtte til John Jeanette.

Nå er lovforslaget om at transpersoner skal få bytte sitt juridiske kjønn etter eget valg oppe til bestemmelse. John Jeanette synes sjansene er gode for at hun i løpet av neste år skal få være det samme kjønnet i passet som hun er i hverdagen. Danmark og Argentina har allerede denne loven.

– Det er en gruppe dette er livsviktig for, sier en fra publikum til oss etter arrangementet.

Fra machokisme til transkvinne

John Jeanette har alltid vært kvinne, men det kunne hun ikke vise før. Hun bodde i Bergen i 14 år og studerte ved sjøkrigsskolen. Da hun var 27 var hun skjeggete ubåtkaptein for den Norske Marinen.

I dag er hun lykkelig gift med barn og barnebarn. Hun kjemper for transpersoner sine rettigheter, ikke bare gjennom Amnesty sin kampanje. Hun er også leder for Menneskerettsalliansen.

Kommentarer