This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1&feed=rss2

Masterstudenter på institutt for geovitenskap ved UiB går ut i et tøft arbeidsmarked. Over 10.000 stillinger har blitt kuttet på grunn av fall i oljeprisene. Studenter er nødt til å tenke på alternative muligheter.

De siste årene har har overskrifter om oppsigelser i olje- og gassbransjen rystet Norge. Det var få som var forberedt på de store kuttene. Den nye oljekrisen har umiddelbart påvirket arbeidsmarkedet for de nyutdannede ingeniørene.

Det har blitt en forverring, særlig de to siste årene. Noen av studentene som skal ut og søke jobb vil oppleve at det er vanskeligere enn før, sier Rønnaug Tveit, daglig leder hos SiB karrieresenter.

Utfordringer har også dukket opp i andre bransjer på grunn av ringvirkningene av oljeprisfallet. Tveit mener det har påvirket andre næringer også.

Det sprer seg som ringer i vann. For eksempel til reiseliv, hotellnæringen, restaurant kanskje. Særlig i de byene der du har stor olje og gass virksomhet, sier hun.

Ser lyst på fremtiden

Masterstudenter blir nødt til å tenke på alternativer når det gjelder spesialisering. Det er heldigvis flere muligheter ved instituttet for geofysikk.

– Jeg prøver å unngå å havne sikkelig inn i petroleumbransjen. Det kan gjøre at man ikke kommer seg unna, men uansett om du utdanner deg som petroleumsingeniør, så kan du også jobbe med vann, forteller petroleum- og prosessteknologistudenten, Synøve Johansen.

Bachelorstudenter håper på at situasjonen vil stabilisere seg til de skal ut i arbeidslivet. Det er flere ting som tyder på at det ikke blir like store utfordringer. Øyvind Krongshaug tror det vil være lettere å komme ut i arbeisdsmarkedet om noen få år.

Nå trorj eg du må søke på ganske mange jobber. Kanskje stillinger du egentlig ikke har lyst på, for å komme inn i bransjen. Men om noen år kommer det til å bli sånn som før, at du kan bli tilbudt en jobb mens du skriver master eller bacheloroppgaven.

Lurt å forberede seg

Karrieresenteret er et organ i regi av SiB som skal hjelpe studentene med å lykkes i jakten på drømmejobben. Tveit forteller om et bredt kurstilbud.

Vi har jobbsøkerkurs, intervjutrening med folk fra arbeidslivet, vi har kurs i peresntasjonsteknikk og så har vi noe som veldig mange benytter seg av, individuell karriereveiledning, forteller hun.

Det er samtidig lurt å tenke på hva arbeidsgiver setter pris på hos nye arbeidssøkere. Tveit mener det er flere ting studentene kan ta ansvar for selv.

Det er en del ferdigheter en arbeidsgiver etterspør. Det kan være ting som å samarbeide med noen, bli god på kommunikasjon, organisering, det å bygge nettverk og lignende. Det å engasjere seg i studietiden, ta på seg et verv, få øvelse i å snakke til en liten forsamling. Og kanskje ha en deltidsjobb. Det å engasjere seg kan være nyttig, avslutter hun.

Kommentarer