This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=4&feed=rss2

Vi kaller ofte den moderne verden et bruk-og-kast-samfunn, der alt går i bosset når vi er ferdige med det. På Hordamuseet viser utstillingen Redesign en annen mulighet, nemlig å lage brukbare og verdifulle gjenstander av søppelet.

Satt sammen av fragmenter

– Motivasjonen bak Redesign er å vise kreativitet og å vise gjenbruk, sier Rune Kvam som er utsillingsarkitekt for bymuseene.

Utstillingen viser arbeidet til elever fra Bergen og omegn der de har tatt avfall som skulle gått i bosset og heller lagd møbler og klær av dem.  Årstad Vgs har deltatt med lampene som lyser opp resten av utstillingen.

Det er mange møbler å finne, mest stoler og bord, men også bruksgjenstander. En gutt fra Sotra har tatt en gammel varmtvannsbereder, kuttet den opp og har satt det hele sammen til en bålpanne, med grill og hele pakken.

Byens avfall ble bøndenes gjødsel

Før Redesign ble satt opp har utstillingen stått Byskit siden 30. mai. Det er en historisk fokusert utstilling som viser hvordan avfallet som ble til i storbyene dannet et problem, og hvordan problemet ble løst.

– Det var husholdningsavfall, det var ordentlig kaggedrit, forteller Kvam om byskiten

Utstillingen strekker seg hele veien fra de første europeiske storbyene; Roma, Paris og London, møtte utfordringer og hele veien til dagens bruk-og-kast problemer.

Konkurranse i å spikre sammen søppel

BIR og Bergen kommune deler neste vår ut en miljøpris, for å kunne vinne den må ungdom fra 12 til 16 år redesigne.  Da må de lage noe nytt av noe som ellers ville gått i bosset.

Premiene deles ut i juni og premiene spenner seg fra 5000 til 20000 kroner. De eneste kravene til bidragene er at de er brukbare, robuste og at de er laget av noe som ellers ville endt opp på en søppeldynge.

– Her er det store gevinster å hente, konkluderer Kvam.

Kommentarer