This text will be replacedhttps://bstv.no/?cat=1702&feed=rss2

– Jeg er stolt over det jeg har gjort innen fotballen, sier Claus Lundekvam. Han har til sammen over 400 kamper for Brann og Southampton, og er den nordannen med nest flest kamper i Premier League. Men de første årene etter karriereslutt ble livet tungt.

Lundekvam er tilbake på hjemstedet Bekkjarvik. Det var her det hele begynte, i Selbjørn IL. I starten av karrieren hadde nok ingen forventet at han skulle bli forsvarsspiller.

– På begynnelsen av karrieren var jeg offensiv av legning, og likte å score mål, sier Lundekvam. Det var først da han kom til Brann at han ble stopper. Lundekvam forteller at det var Hallvar Thoresen som sto bak den endringen.

– Jeg angrer ikke på det i dag.

Tøff overgang til engelsk fotball

Etter å ha gått gradene i Brann, reiste Lundekvam til Southampton. Den overgangen beskriver han som et sjokk på systemet. Men gjennom karrieren var Lundekvam med på å vinne mot samtlige motstandere, bortsett fra Manchester United, som Southampton kun fikk et poeng mot mens han spilte der.

Likevel var det ikke Manchester United han synes var vanskeligst å spille mot.

– De vanskeligste motstanderne mine var nok angrepsrekken til Arsenal, som på den tiden blant annet inneholdt Thierry Henry. De hadde en blanding av smarthet og fart som jeg synes var vanskelig å hanskes med, minnes austevollingen.

Medikamenter i skadebehandling

Etter at karrieren tok slutt ble Lundekvam rusavhengig. Han forteller at han blant annet fikk morfin som smertestillende, og at følelsen av medikamentene var noe som brant seg fast.

– Men det var først etter karriereslutt at alkoholikeren og avhengighetspersonen Claus blomstret, sier han og understreker at avhengigheten aldri gikk ut over prestasjonen på banen.

– Jeg visste bestandig hva som skulle til for å prestere maksimalt på kampdag, forteller han.

På et punkt gikk det så langt at familien flyttet fra ham. Særlig døtrene Tia og Kaja hadde vært en motivasjon for å begrense seg. Etter at de flyttet bort var det ingenting som holdt ham tilbake.

– Jeg hadde innstilt meg på at det var skjebnen min. Jeg skulle drikke meg i hjel. Det er galskap. Det er helt sinssykt, sier Lundekvam alvorlig.

Godt å kunne inspirere andre

Etter at Lundekvam klarte å kjempe seg ut av problemene har han vært svært åpen om sin historie. Det har medført at mange forteller ham om sine egne historier. Ofte mottar han takknemlighet for å ha inspirert folk som har det vanskelig.

– Det er godt å kunne inspirere og motivere andre, synes han.

Etter å begynt behandling i 2010, er Lundekvam i dag rusfri og ser lyst på fremtiden.

– Jeg sitter her i dag som en positiv og glad gutt, og en gutt som er veldig stolt å over å kunne sitte her rusfri og ha det bra, avslutter han.

Claus Lundekvam spilte 287 Premier League-kamper, mens John Arne Riise leder med 321.

Kommentarer