Ikke alle studenter er like flinke til å sortere og rydde bort tomflasker. Noen flasker ligger på gulvet, på bord og på stoler, mens andre havner i feil søppeldunk.
En av universitetsstudentene, Henning Straume, synes det er sløvt og latskap å ikke sortere søppel, og plukke med seg tomflasker. Han sier at det er oss selv som oftest er ansvarlig for avfallet rundt, og det bør man plukke opp. Selv pleier han å ha kjøttfrie mandager for å ta mer vare på miljøet.
– Jeg tar alltid med tomflaskene mine i sekken og hjem til pant. Og så lenge det er muligheter til det, så resirkulerer jeg det som skal resirkuleres, sier Straume.
Plukke opp etter andre
Når studentene ikke kan plukke opp tomflasker selv i universitetsbyggene, må rengjørerne gjøre den jobben. De synes det er dumt, og mener at man alle har et viktig ansvar for et godt miljø og gjenvinning av ressurser.
– Det samler seg bakterier, sukker og annet avfall når flaskene står for lenge. Hvis ikke vi hadde plukket dem opp, hadde det blitt hundrevis av tomflasker stående rundt forbi på studentsenteret i løpet av en uke, sier Torunn Andersson, teamleder for renholdsarbeiderne ved Studentskipnaden i Bergen (SiB).
Straume sier at det ikke er rett at SiB-ansatte skal gjøre den jobben når de skulle brukt tid på andre ting.
Fokus på godt miljø
I følge Kristin Torsteinson, har studentene blitt mye flinkere enn det de var før. Hun er kommunikasjonsrådgiver ved SiB, og ønsker at studentene skal bli mer miljøbevisste.
– Studentene har blitt bedre, men kan fremdeles bli flinkere. Jeg vet at flere er mer opptatte av miljø og gjenvinning enn det vi tror, sier Torsteinson.
Hun forteller at SiB har et stort fokus på miljø, og for et år siden ble de miljøfyrtårnsertifisert. Det vil si at alle SiB sine kafeer er stasjonert med miljøstasjoner hvor avfallet sorteres i ulike dunker og resirkuleres.
Synliggjøring
Men ikke alle vet hvor disse stasjonene befinner seg. Straume sier at de burde bli mer synlige, og at han hadde vansker med å finne stasjonene på studentsenteret første gangen han var der. Han foreslår også at dunken for flasker skulle vært plassert ved utgangen.
Torsteinson sier at det er mange måte man kan synliggjøre stasjonene på.
– Vi kan ha flere skilt, bedre belysning, og vi har kampanjer som skal tydeliggjøre viktigheten med resirkulering og gjenvinning, sier Torsteinson.
Hun sier også at de er åpne for ideer og forslag.