Enkelte studenter lurer på hvorfor de må ha Ex.phil ved starten av studiene på universitetene i Norge, men hele poenget med faget er at studentene skal få en grunnleggende forståelse for blant annet moral, etikk og filosofi.
Enkelte poltiske partier mener at Ex.phil vil være lurt å beholde på universitetene i Norge. Unge venstre og Sosialistisk Venstreparti er blant de politiske partiene som mener akkurat dette. Men de vil gjerne at faget skal bli gjort på en bedre måte enn det gjøres på i dag.
– Ex.Phil er viktig
Journalistikk er et godt eksempel på et studie som trenger Ex.phil. Gunnar Karlsen, som er førsteamanuensis i filsofi, mener at de som studerer journalistikk blir tilbudt grunnleggende ting om moralfilosofi og etiske problemstillinger i faget. Han mener at språk og argumentasjon er viktig. Han påpeker også at retorikk er viktig for journalistikk studentene, retorikk er noe de riktignok får mye av fra før av i andre fag. Han mener at alle emnene som nevnt ovenfor er relevant for Ex.phil – det øker forståelsen av faget. Han forteller at de fagansvarlige prøver å gi studentene et grunnlag for videre studieløp.
Men det er også en utfordring ved det.
– Det er en utfordring å vise relevansen av det vi lærer for studenter som kommer i første semester, sier han.
Han forteller at studenter flest får forståelsen for Ex.phil først etter en stund i studie sitt. Han påpeker at det er en utfordring om de skal velge å gi studentene Ex.phil i første semester eller om de skal gi det ved et senere semester.
– Det jobbes med mer systematikk
Espen Gamlund, førsteamanuensis i filosofi, håper at studentene er takknemlig for at de har faget i løpet av studieløpet, og han tror at studentene blir mer påvirket av faget enn hva de egentlig vet.
– Tanksettet, måten å bedrive akademisk virksomhet på, måten å jobbe på med en tekst er påvirkende av det de lærte på Ex.Phil første semester, enten de er klar over det eller ikke, sier han.
Han forteller at fagansvarlige for faget prøver å gjøre det mer systemastisk, han vil at de skal lage et utvalg av temaer som de kan presentere for studentene slik at studentene slipper å lære filosofiens historie. Det jobbes stadig med å skreddersy tema for fakultetene.
Han mener at studentene til dels må gjøre noe med sin egen innstilling når det gjelder Ex.phil. Han er også opptatt av at de fagansvarlige passer på hvordan faget undervises. Det er viktig for de fagansvarlie at Ex.phil ikke får et dårlig rykte.
– Hvorfor får ikke alle seminargruppe?
Marianne Myrmel Bjelland som studerer sammenligende politikk mener at alle burde fått sjansen til å være med i seminargruppe. Hun savner det. Kanskje ikke alle er like rask med å melde seg på i en gruppe.
Om hun er glad eller ei for å ha Ex.phil er et godt spørsmål. Men det er ikke så ille.
– Glad for å ha hatt Ex.phil? Jeg vet ikke altså, det får jo deg til å reflektere over ting du egentlig aldri har tenkt på før, så sånn sett så kan man jo ha nytte av det. Men det er jo ganske basic grunnleggende, så jeg ser ikke noe harme i det, avslutter hun.