September er såkalt «prep month» i statene. Under den kalde krigen var det forventet at atomkrig kunne bryte ut når som helst, så alle måtte være forberedte. Det er en tankegang ikke alle har kunnet legge fra seg etter at muren falt. Studentersamfunnet inviterte Chad Huddleston, professor i antropologi fra Southern Illinois University Edwardsville, for å fortelle om the Doomsday Preppers.
– Hvis du er forberedt kan du slå de vanskeligste forhold, sier Huddleston er grunnprinsippet bak preppermentaliteten.
Den grunnleggende prepperen er en som har skaffet seg utstyr og forsyninger så familien kan klare seg i noen dager hvis noe skulle skje. Dette bygger på noe som minner mange om speidernes motto «Vær beredt!». Noen tar det litt lengre.
Rester fra den kalde krigen
Under den kalde krigen var det påbudt å være prepper. Hvis du ikke deltok på offentlige evakueringsøvelser ble du arrestert og sendt til fengsel. Alt var planlagt inkludert hvem som skulle hvor. De eneste som var utelatt var minoritetene, de måtte klare seg selv og var utestengt fra bunkersene.
– Gjennom å lære barn, små barn, disse tingene, håpte de å lære en hel generasjon å forberede seg på det verste, nemlig atomkrig, forteller Huddleston om tankegangen bak de amerikanske atomkrigforberedelsene.
Også i Norge ble det bygget offisielle bombebunkerser. Den nærmeste til Universitetet var det som nå er Hulen. Frem til 1968 var Hulen et tilfluktsrom i tilfelle flyangrep.
De mest kjente prepperne er de som minner oss mest om den kalde krigen. De som har bygget seg bunkerser der de kan sitte i månedsvis med sine rasjonsreserver mens de skyter alle de ikke vil at skal komme i nærheten av bunkersen.
Bevæpnet befolkning og overlevelsesinstinkt
I Amerika får veteraner som har tjenestegjort beholde mye av utstyret etter at de har kommet hjem. Noen bruker dette og treningen de har fått til å skape små samfunn som er forberedt på katastrofer, eller i det minste noe som fremstår som katastrofer for dem.
Langs grenseområdene mot Mexico er det mange som vil ta loven i egne hender, blandet med «open carry»-lover som lar dem bære våpen hvor som helst ender du opp med grupper med militant form og et ønske om å holde ulovlige innvandrere ute av landet sitt med våpnene sine.
Hvis du vil være forbedredt
Bedre føre var enn etter snar som det heter, Huddleston har en kort liste med ting de fleste kan ha liggende klart.
– Skaff grunnleggende greier som noen flasker vann, litt mat, og medisiner hvis du trenger det daglig. Ekstra klær og alt viktig papirarbeid som for eksempel identifikasjon. Tre til fire dager med de tingene burde gjøre deg klar for mange ulike situasjoner frem til det kommer hjelp.
Likevel er nok ingen forberedt på dommedag. Huddleston tenker den kommer til å skje så sakte at en dag lever vi i en situasjon vi tidligere trodde var umulig.
– Du kan forberede deg på så mye, men du kan ikke være forberedt på alt, avslutter han.