Det er ikke bare bare å ha god økonomi som student. I andre episode av Studentbibelen prøver vi å få noen gode råd av førstelektor ved BI Bergen, Johnny Olesen, som underviser i blandt annet personlig økonomi.
Syv tusen femhundre kroner
Fulltidsstudenter får utbetalt 7500 kr av lånekassen i måneden. Det er en evig diskusjon om studenter får nok penger, eller om det rett og slett blir umulig og studere uten jobb eller en annen form før økonomisk bistand.
– Du vil vel at jeg skal si at det er alt for lite, og det burde selvsagt vært dobbelt så mye men nå har det seg sånn at 7500 kr er det man får, om det er for lite eller for mye er en annen diskusjon, flirer Johnny.
Det er veldig vanlig at studenter har en deltidsjobb ved siden av studier. Rektor ved UiB har uttalt at studenter ikke burde ha en deltidsjobb men bruke alt sitt fokus på studier. Men med 7500 kr som «inntekt» og en husleie på 5000 kr i måneden kan det fort bli trangt.
– I den perfekte verden skulle ikke studenter trengt å jobbe men kun fokusere på studier. Men i virkeligheten har vi en begrensing av midler. Derfor må mange studenter jobbe for å ha penger til fornøyelser. Men det er veldig godt mulig å ha en deltidsjobb og fortsatt gjøre det bra på skolen legger førstelektoren til.
Ikke bare et budsjett på tid
I en travel hverdag er det ikke bare penger det kan bli lite av, men også tid. Med deltidsjobb må man vite at den tiden man tidligere hadde til å være med venner kan gå på bekostning av jobben. Det er ikke mer enn 24 timer i døgnet og igjen er dette alt du får, forklarer førstelektoren.
– De 24 timene skal rekke til søvn, forelesinger, jobbe med det en lærte på forelesing, deltidsjobb, venner, familie også skulle vi jo gjerne ha det kjekt innimellom også, flirer Johnny.
Prioriter!
Det viktigste vi fikk ut av intervjuet med Johnny Olesen var det at en må prioritere. Hvis du vil ha en biff middag i ny og ned må du jobbe slik at du har råd til dette. Hvis du må ha en jobb for å ha den økonomien du ønsker, har du mindre tid til å drive med andre hobbyer.