På Helsestasjonen for ungdom og studenter, har vanvittig mange studenter valgt å teste seg for kjønnssykdommer.
Pågangen har vært større etter sommerferien, og spesielt etter fadderuken, i følge Agnes Giertsen, leder for Helsestasjonen for ungdom og studenter.
– Vi er glad for at studentene velger å teste seg for kjønnssykdommer, sier Giertsen.
I følge henne er det mange som er ute, og blir kjent med hverandre på forskjellige måter under fadderuken. Om sommeren er det flere som debuterer seksuelt, og for første gang var Helsestasjonen åpen i sommerferien.
Flere gutter tester seg
Hun forteller at de har jobbet tett og intenst med at gutter også skal komme å teste seg, og de ønsker dem hjertelig velkommen til Helsestasjonen. Hun sier også at de har sett en del gutter som i det siste har vært innom, og det er de veldig glad for.
En av de som tester seg regelmessig er Jacob Ortega Sæthre. Han mener det er lurt å teste seg etter hver gang en har hatt ubeskyttet sex med en ny partner. Og han sier det er kjempe positivt at flere studenter har valgt å teste seg etter fadderuken.
– Jeg mener det viser at det ikke er like flaut lenger å teste seg. Men jeg synes det er dumt at det fremdeles er sånn for noen, sier Sæthre.
Han forteller at noen er veldig åpne om å snakke om det, men for andre er det det aller verste å prate om.
Forebyggende tjenester
Giertsen sier at de som kommer, får alltid en prat. Det er ingen som kommer for å bare levere en test. Men flere kommer for å snakke med helsesøster, en jordmor og en lege.
– Noen kommer også fordi de ønsker prevensjon, fornye prevensjon eller starte med prevensjon for første gang, sier Giertsen.
De ønsker å informere de unge om at det er viktig å beskytte seg. I samarbeid med organisasjonen Medisinerstudentenes seksualopplysning (MSO), ønsker de å drive forbyggende arbeid. De ønsker å fokusere på god og trygg seksuell helse.
Leder for MSO, Anna Kristine Sandberg forteller at de oppfordrer studentene til å gå å teste seg på Helsestasjonen. Hun synes det er bra at så mange unge tør å teste seg, for i følge henne har tallet på kjønnssykdommer i Norge økt.
Mindre tabu
For mange er dette et sårbart tema, men Giertsen sier at hun ser at flere er mer åpen om det i dag enn før.
– Vi hører stadig at ungdommer spør hverandre om de har vært og testet seg, og om de er rene. Så er det opp til vedkommende som svarer om de svarer ærlig, sier Giertsen.