Den 13. og 14. september er det kirkevalg i Den Norske kirke. De som blir valgt inn er da valgt for fire år, på samme måte som i kommunestyrevalget. Den største debatten i denne valgkampen dreier seg om hvorvidt kirken skal kunne vie homofile par eller ikke.
Andreas Skeidsvoll er 23 år gammel og student ved Universitetet i Bergen. Ved siden av studier er han 4. kandidat til Bispedømerådsvalget i Bjørgvin Bispedøme, på listen til nominasjonskomiteen. Skeidsvoll er blant de konservative som stiller til valg. Det er blitt stadig vanligere å være konservativ i Bispedømevalget.
– Det som diskuteres er ikke noe som man skal gå i mot med samfunnsargumentasjon, fordi kirken ikke går mot samfunnet med en teologisk argumentasjon. Jeg tror at Bibelen er Guds ord, og kirken er Guds hus.
Liberale eldre
Av de over 60 år som står på listen, er 2 av 6 kandidater positive til likekjønnede vielser i kirken. Blant de unge er det bare èn fjerdedel under 30 år som ønsker at kirken skal kunne vie likekjønnede par. Totalt er det 5 av 17 nominerte kandidater som er for å vie likekjønnede par, mens 11 er negativ til det. I Bjørgvin Bispedømme er konservatisme å regne som en tradisjon i rådet. Det har hendt tidligere at man har hatt unge i rådet, men de og liberalerne er som regel i mindretall når det kommer til store diskusjoner.
– Skaper en polariserende debatt
Skeidsvoll påpeker en uvanlig hendelse under nomineringsprossesen før valget.
– Spørsmålet angående vielse av likekjønnede skapte en så stor debatt innad i valglisten at enkelte valgte å opprette en egen liste, Alternativ liste. De som mente at vi som fulgte Bibelen, ved å ikke ønske en endring i ekteskapsloven, var for konservative opprettet da denne listen. Ved å bare fokusere på ytterpunktene og se det fra et samfunnsperspektiv skaper denne listen en polariserende debatt, forteller han.
–Som å helle bensin på bålet
Noen av kandidatene som står på listen forteller selv at de er usikre i diskusjonen. Kjell Jarle Aadland fortalte selv til nominasjonskomiteen: «Å ha en klar mening der, er som å helle bensin på bålet. Jeg har ingen klar formening om saken.»
Mens noen på listen velger å være ganske rett frem, har andre en annen fremtoning. Et eksempel på slik fremtoning kommer fra kandidaten, Marius Økland.
– Jeg har en tradisjonell luthersk forståelse av ekteskapet som en livslang pakt mellom mann og kvinne. Jeg mener at kirken ikke kan eller skal vie homofile par. Vi skal samtidig jobbe aktivt for å unngå diskriminering av homofile.